Bekende catcher Bernard Vandamme versterkt Brugse SP.A-lijst

Bernard Vandamme wil zijn spierbundels inzetten om Dolores David en haar SP.A te steunen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Catcher Bernard Vandamme (46) prijkt op 14 oktober op de SP.A-lijst in Brugge. Hij krijgt de op twee na laatste plek, net boven schepen van Sport Dolores David en de nieuwe lijstduwer Philip Pierins.

Bernard Vandamme, die werkt als nachtreceptionist in Hotel Ter Brughe, noemt zijn keuze voor de politiek logisch. “Het zat eerder al in mijn hoofd om me als uitbollende sporter politiek te engageren voor mijn stad”, zegt hij. “Ik ben dan wel in Blankenberge geboren, maar de enige reden daarvoor is dat het Blankenbergse ziekenhuis veel sneller te bereiken was vanuit Zeebrugge. (lacht) Ik ben een rasechte Bruggeling. Als catcher kreeg ik een handvol aanbiedingen om naar het buitenland te verhuizen, maar ik kon mijn Brugge moeilijk verlaten. Nu wil ik politiek mijn steentje helpen bijdragen, vooral op sport- en evenementvlak.”

The Belgian Bomber, The Chippendale van de ring, L’Homme Fort… Tijdens zijn worstelcarrière verzamelde Vandamme een pak bijnamen. “Vanaf mijn zesde deed ik aan judo, daarna was het al catch wat de klok sloeg. Mijn hele leven lang heb ik dus mensen rondgesmeten.” (lacht) Vandamme is sinds 1992 professioneel catcher. “Hoewel ik stilaan aan het einde van mijn carrière denk, train ik nog altijd vier keer per week in de Continental Gym. Dat zal ik ook na mijn sportpensioen blijven doen. Het is mijn levensstijl geworden.” De Brugse krachtpatser presenteerde tussen 1999 en 2001 het populaire catchprogramma WCW Worldwide op Kanaal 2 en dook geregeld op in tv-programma’s zoals Fort Boyard of Matroesjka’s.

Vrijzinnig opgevoed

Zijn keuze voor SP.A mag volgens Vandamme niet verwonderen. “Van thuis uit zijn we heel vrijzinnig. Ik volgde geen godsdienst, maar zedenleer. Was ook altijd aangesloten bij de socialistische vakbond. Of ik door de partij gevraagd werd? Neen, we zijn elkaar gelijktijdig tegengekomen. Dolores ken ik van ons jaarlijks catchevenement in Het Tempelhof, waarvoor we ondersteuning krijgen van de stad. Ze is een fanatiek supporter, die elk jaar aanwezig is.”

Bernard Vandamme in actie als catcher.
Bernard Vandamme in actie als catcher.© Davy Coghe

Bernard Vandamme: “Of ik voorbereid ben op de vragen over mijn geloofwaardigheid als politicus? Het is de eerste keer dat ik op een lijst sta en voor mij is het al een hele eer om op deze lijst te mogen staan, tussen heel goed gezelschap. In de geschiedenis zullen er grotere flaters van bekende mensen geweest zullen zijn dan ik. En anders geef ik die criticasters wel een body slam.” (lacht)