Begeleidingscommissie moet erfgoed beschermen na verkoop van voormalige jongensschool

De gewezen jongensschool in de Beselarestraat. De gebouwen zijn eigendom van de stad Wervik en dateren al van 1863. © a-MV
Redactie KW

De gemeenteraad keurde het principieel akkoord voor de verkoop van de gewezen jongensschool in de Beselarestraat in Geluwe goed. De oppositiepartijen CD&V en N-VA stemden tegen. De gebouwen zijn eigendom van de stad en worden verkocht aan de intercommunale Leiedal. De prijs bedraagt 533.500 euro in geld en voor 167.500 euro in natura voor de vleugel van 340 vierkante meter achteraan.

De stad kiest er heel bewust voor om de gebouwen niet te verkopen aan een private ontwikkelaar. “Omdat we dan enkel via de stedenbouwkundige vergunning voorwaarden kunnen opleggen of de aanvraag weigeren”, aldus schepen Bert Verhaeghe (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project).

“Een private ontwikkelaar kan na een weigering door de stad, een vergunning na beroep bij de deputatie bekomen en toch nog een andere invulling geven dan deze die de stad voor ogen heeft. Door de verkoop aan Leiedal kan de stad de touwtjes en de regie zelf in handen houden door middel van de nauwe samenwerking tussen de stad en Leiedal.”

Kritiek

Hendrik Ingelbeen (CD&V) hield een pleidooi om de site zelf te ontwikkelen. “We geven een unieke locatie uit handen voor een veel te lage prijs”, oordeelt Hendrik. “Heel belangrijk: Leiedal is tussenpersoon en zal verkopen aan een private partner die zal bepalen wat er komt.”

“Leiedal heeft een bijzondere ervaring en expertise bij de herbestemming van gebouwen met een erfgoedwaarde”, aldus schepen Bert Verhaeghe. “De stad heeft zelf deze expertise en ervaring niet in huis om de locatie op een goede manier te herbestemmen. Bovendien hebben onze ambtenaren de handen vol met lopende dossiers.”

“Steden als Kortrijk en Waregem verkopen ook aan Leiedal. We hebben er alle vertrouwen in. We willen van de oude jongensschool een levendige site maken en gaan op zoek naar een ontwerper door een wedstrijd te organiseren, met een vertegenwoordiging van de stad in de jury.”

Gemeenschapscentrum

Burgemeester Youro Casier (SP.A) doet het voorstel om een kleine begeleidingscommissie op te starten zoals ook gebeurde voor het ambitieuze project voor de bouw van het gemeenschapscentrum in de Wervikstraat. “We willen het erfgoed beschermen”, aldus de burgemeester. “Het uitzicht van die site blijft belangrijk.”

Fractieleider Bercy Slegers (CD&V) stak alvast de hand uit om met haar fractie in die commissie vertegenwoordigd te zijn. Op een volgende gemeenteraad volgt dan nog de definitieve verkoop aan Leiedal.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier