Beernemse Vicky Reynaert volgt John Crombez op in de kamer

© (Foto GF)
Redactie KW

Crombez legde zijn mandaat in de Kamer midden juli neer, Vicky Reynaert volgt hem op. “Als eerste opvolger krijg jij nu de kans mijn mandaat over te nemen”, liet Crombez haar persoonlijk weten door haar thuis in Beernem te bezoeken. “En ik twijfelde geen seconde”, lacht Reynaert.

Crombez laat de nationale politiek achter zich en zal vanaf september 2020 een onderzoeksproject van het UZ Gent leiden. Hij werkt er aan een project dat de architectuur voor onze gezondheidszorg en de sociale zekerheid van de toekomst zal onderzoeken. Vicky Reynaert studeerde af als doctor in de Politieke Wetenschappen en is gespecialiseerd in Europees beleid en Europees recht. Sinds 2013 is Reynaert gemeenteraadslid in Beernem. Voor de verkiezingen van 26 mei 2019 vroeg Crombez haar zelf om als eerste opvolger op de lijst voor de Kamer te staan.

“Dan weet je dat het kan gebeuren. Je hoopt daar op en nu het zo ver is, twijfelde ik geen seconde. Hij belde mij persoonlijk om mij te vertellen dat hij zijn mandaat neerlegde en mijn antwoord was duidelijk”, reageert een erg gelukkige Reynaert vanop vakantie.

De schepen voor Sociale Zaken in Beernem leerde John Crombez kennen toen hij enkele jaren geleden de lokale afdelingen bezocht. “Toen ben ik met hem aan de praat geraakt en zo ging de bal aan het rollen. Hij vroeg me om de lijst te trekken voor de provinciale verkiezingen en later zetelde ik ook bij het dagelijks bestuur van SP.A West-Vlaanderen, wat voor mij een hele eer was.”

Reynaert werkt sinds 2013 voor het Vlaams Departement Buitenlandse Zaken, sinds 2018 als Directeur EU-Zaken, waarbij ze de belangen van Vlaanderen bij de EU verdedigt. Om haar functie als Kamerlid te vervullen, neemt ze politiek verlof vanuit haar huidige job. “Ik doe mijn huidige job zeer graag, maar als je als politicus deze kans krijgt, dan moet je dat gewoon doen.”

De komende week geniet de Beernemse nog van haar vakantie, voor ze de voorbereidingen op haar werk in de Kamer aanvat: “Die voorbereidingen zullen vooral bestaan uit het praten met heel veel verschillende mensen en kijken wie mij op welke manier kan adviseren. Bovendien bespreken we met de fractie nog welke dossiers en welke onderwerpen ik zal opvolgen. John zetelde in de commissie Buitenlandse Zaken, wat echt mijn ding is en waar ik nu ook heel veel mee bezig ben. Maar dat kan veranderen en hangt af van welke dossiers de andere fractieleden opnemen. Alles wordt besproken en dan pas verdeeld. Bovendien ben ik ook erg geïnteresseerd in sociale zaken, zoals ik hier in Beernem doe.”

(AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.