Beachteam gaat vanaf 2015 waken over netheid en veiligheid in Oostende

© BELGA
Redactie KW

Vanaf de zomervakantie gaat een beachteam in Oostende waken over netheid en veiligheid. Het is een van de voorstellen in het Spilliaertplan van schepen voor toerisme Johan Vande Lanotte (SP.A). Een ander idee is een houten wandelpad op het strand voor winterse wandelingen.

Met het Spilliaertplan – genoemd naar de Oostendse kunstschilder Leon Spilliaert – heeft de Oostendse schepen voor toerisme Johan Vande Lanotte zijn masterplan voor het toeristisch centrum van Oostende voorgesteld. In het plan dat specifiek is opgebouwd rond zee, dijk, strand, shopping en cultuur pleit hij voor een grotere eigenheid en herkenbaarheid voor toeristisch Oostende. “In het uitzicht van het stadscentrum moeten we streven naar meer uniformiteit die de eigenheid typeert”, zegt Johan Vande Lanotte. “Dan hebben we het over het straatmeubilair, banken, straatmaterialen… Eén herkenbare stijl voor het centrum.”

Upgrading voor winkeluitstallingen

De schepen wil ook een upgrading voor de uitstallingen voor de winkels. “Belangrijk is wel dat hier de leden handelaars van de vzw centrummanagement finaal het laatste woord krijgen over een mogelijke hervorming van de regels”, zegt hij. “Voor terrassen willen we eenzelfde look en feel – zeker op de zeedijk – door het opleggen van esthetische richtlijnen. Uiteraard moeten we dit op lange termijn uitrollen, omdat we de uitbaters niet kunnen verplichten om morgen opnieuw te investeren in een terras.”

Johan Vande Lanotte wil het aanbod van strandbars verruimen. “We zouden ruimte kunnen voorzien ter hoogte van Petit Nice en op het nieuw strand ter hoogte van de Vlaanderenstraat. Ook ter hoogte van het Thermae Palace hotel moet op termijn een uitbating mogelijk zijn.”

Houten wandelpad op het strand

Voor op het strand denkt Johan Vande Lanotte ook aan ‘planches d’hiver’. “Zoals in andere kuststeden kan een winterse strandwandeling op een houten wandelpad een troef zijn. Zo zouden we een dergelijk pad kunnen aanleggen tussen de trappen bij het kunstwerk Dansende Golven en de trappen bij het Vertigo-beeld, met een afslag ter hoogte van de Parijsstraat.” Johan Vande Lanotte geeft wel toe dat dit eerst nog technisch goed moet worden onderzocht.

In het Spilliaertplan is ook sprake van een globale opfrisbeurt voor de zeedijk, tussen 2017 en 2018. “Behalve opfrissen moeten we er ook voor zorgen dat de infrastructuur beter wordt gerespecteerd en gemotoriseerd verkeerd dus principieel wordt geweerd”, aldus Johan Vande Lanotte. “Dat betekent o.a. strengere controles met strikter toezicht op het respecteren van laad- en lostijden en het weinig tot geen toelating verlenen voor het stationeren en het parkeren van werfbestelwagens.”

Beachteam

In de plannen van Johan Vande Lanotte is ook gedacht aan een beachteam dat moet waken over netheid en veiligheid. “Een eigen look en witte kleding moeten hen doen opvallen in de stad”, legt de schepen uit. “Ze moeten klantvriendelijkheid en kordaatheid combineren. Het kan niet de bedoeling zijn dat de mentaliteit dat ‘de toerist weggooit wat hij wil en de overheid het dan maar opraapt’, blijft bestaan. De toerist moet duidelijk worden gemaakt dat er van hem een zekere discipline wordt verwacht. In de zomervakantie van 2015 wordt het beachteam uitgetest.”

Verder is er in het Spilliaertplan nog aandacht voor een digitaal welkom: gratis wifi en thematische apps die mensen de weg tonen naar het voor hen meest interessante Oostende. Een ander idee is het restaurant, winkel of café van de maand. “De voorwaarde is natuurlijk dat er iets specifieks te promoten valt. 2 of 3 externe mensen kunnen een selectie maken en die zaken kunnen dan officieel gepromoot worden”, legt Johan Vande Lanotte uit.

“Shopping is een essentieel onderdeel van het toeristisch aanbod”, aldus nog Johan Vande Lanotte. “Met een actieplan moeten we komen tot een heus centrummanagement. Belangrijke thema’s in het plan zijn het sterker beperken van de laad- en lostijden, het aantrekken van een stedelijk distributiebedrijf, vernieuwing in het parkeeraanbod, enz.”

Later volgen nog andere plannen voor andere delen van Oostende.

(TVDA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.