Bart Tommelein wil extra gemeenteraad niet blokkeren, maar heeft toch vragen

Bart Tommelein © BELGA
Redactie KW

“Ik nam met beide fractieleiders contact op”, reageert gemeenteraadsvoorzitter Bart Tommelein.

“Eerst en vooral is de vraag of zij houden aan de datum van 8 juni. Als zij dat wensen, blijft het 8 juni, maar misschien kunnen we een datum vinden die voor mij haalbaarder is. Bovendien is de vraag of deze interpellaties ontvankelijk zijn. Eigenlijk gaan ze enkel over een interne partijvergadering van de SP.A, waar beslist is dat de procedure voor een nieuwe burgemeester in gang wordt gezet. Maar dat is een procedure waar de gemeenteraad op zich geen bevoegdheid in heeft. Daarover kunnen geen interpellaties worden gehouden.”

“Strikt wettelijk zou ik beide interpellaties onontvankelijk moeten verklaren. Maar ik ben een goede democraat en als 14 gemeenteraadsleden de raad willen samenroepen, dan zal ik dat niet blokkeren. Ik zal dan ook de gemeenteraad laten oordelen over de ontvankelijkheid van de interpellaties.” Samengevat: als de meerderheid beide interpellaties onontvankelijk verklaart, kan het wel eens een bijzonder korte raadszitting worden.

De raadsleden van de meerderheid kunnen ook hun kat sturen, waardoor de raad niet in aantal is en de vergadering niet eens kan beginnen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier