Bart Tommelein strijdt mee om voorzitterschap van Open VLD: “De rust moet terugkeren”

Bart Tommelein is de tweede West-Vlaming die een gooi doet naar het Open VLD-voorzitterschap © belga
Redactie KW

Bart Tommelein is kandidaat om Gwendolyn Rutten op te volgen als voorzitter bij Open VLD. “Het is tijd dat de rust terugkeert en dat we opnieuw uitgaan van wat ons bindt: het liberalisme.”

Bart Tommelein is na Francesco Vanderjeugd, burgemeester van Staden, de tweede voorzitterskandidaat. Opvallend genoeg is dus het opnieuw een West-Vlaming. De huidige burgemeester van Oostende liet al langer uitschijnen interesse te hebben in het voorzitterschap. Of er naast Vanderjeugd en Tommelein nog andere kandidaten opduiken, is nog afwachten. Zo wordt er al langer gekeken in de richting van Egbert Lachaert, Oost-Vlaming en Kamerlid. Huidig voorzitter Gwendolyn Rutten gaf nog niet aan of zij een derde ambtstermijn ambieert.

Over de huidige federale regeringsonderhandelingen wil Tommelein niet veel kwijt. Zowel paars-geel als paars-groen is mogelijk, maar ook de oppositie is voor de Oostendenaar geen taboe. “Ik pleit daar niet voor, maar we mogen het ook niet uitsluiten.”

Hoe dan ook is het denkbaar dat er al een federale regering is vooraleer de nieuwe Open VLD-voorzitter het roer moet overnemen in maart volgend jaar. “Als dat niet zo is en ik word de volgende voorzitter, dan zal ik samen met de hele partij een keuze maken op basis van wat we als liberalen kunnen binnenhalen”, zegt hij daarover.

Tegen uitstel verkiezingen

“Ik had voor de verkiezingen al laten blijken dat ik geïnteresseerd was in het voorzitterschap, maar wou wachten op de officiële vacature om me kandidaat te stellen”, legt Tommelein uit. “Maar er is zoveel gebeurd in de partij, de peilingen vallen tegen. Het is het moment om duidelijk te maken aan de liberale achterban dat ik kandidaat ben, ook al omdat geopperd werd om de verkiezingen uit te stellen en ik daar absoluut tegen ben. Veel mensen aan de basis hebben me ook aangespoord om het te doen.”

“Het is een moeilijk moment voor de partij, er waren ook mensen die me zeiden: begin er niet aan, dat is alleen maar miserie. Maar ik ben een vechter en als ik mijn zinnen op iets zet, of het nu het burgemeesterschap is, de kaap van de 100 kg of het voorzitterschap van mijn partij, dan vecht ik er voor. Ik denk ook dat ik er de talenten voor heb: ik bewees in het verleden al dat ik een teamspeler ben en dat ik mensen kan verenigingen. Als fractieleider, in de regering en nu als burgemeester. Misschien is het omdat ik een oud-scout ben en al van jongs af heb leren samenwerken. En ik heb ook wel communicatiekwaliteiten: ik kan iets helder uiteenzetten.”

“Of het voorzitterschap combineerbaar is met het burgemeesterschap van Oostende? Ach, de SP.A heeft een cumulverbod, maar het eerste wat ze deden, was een uitzondering maken voor de eigen voorzitter. We hebben een sterke man in Brussel nodig om er de belangen van Oostende te verdedigen. Je moet gewoon kunnen kiezen wat je wel en niet doet. De burgemeester van Antwerpen – zeven keer groter dan Oostende – is ook partijvoorzitter. Als Bart De Wever het kan in Antwerpen, kan ik het ook in Oostende. Mensen rond mij op het stadhuis zeggen mij dat ik meer aanwezig ben dan de vorige burgemeesters. Ik schiet dus niet tekort.”

Francesco Vanderjeugd

Francesco Vanderjeugd stelde zicht al voor de zomer kandidaat en noemt Tommeleins beslissing geen verrassing. “Dit zat er aan te komen”, zegt hij. “Iedereen is vrij om zich kandidaat te stellen, zolang dat in het belang van de partij gebeurt. Ik wens Bart veel succes, maar ik zet mijn campagne met veel enthousiasme verder.”

Bart Tommelein noemde Francesco in het verleden nog zijn poulain. Nu strijden ze tegen elkaar in de race naar het voorzitterschap. “Van een politieke vader zou je kunnen verwachten dat hij wat vertrouwen in zijn poulain heeft, maar ik heb Bart nooit om zijn steun gevraagd. Ik wil de partij teruggeven aan de basis en trek daarvoor momenteel van de ene afdeling naar de andere. Daar krijg ik te horen dat de leden een voorzitter willen die met beide voeten tussen het volk staat. Ik capteer veel en weet wat er leeft. Mijn online bevraging jijbeslist.be werd door 2.870 respondenten ingevuld en daarmee ga ik aan de slag om mijn battleplan samen te stellen. Dat wil ik in februari voorstellen. Ik ben in elk geval blij dat ik mijn kandidatuur zo vroeg heb bekend gemaakt, want nu heb ik al heel wat voorsprong opgebouwd.”

“Ervaren iemand nodig”

“Met Francesco heb ik de laatste weken enkele goede gesprekken gehad. Hij wist dat ik me kandidaat zou stellen”, aldus Bart Tommelein. “Ik veronderstel dat hij dit niet leuk vind, zoals ik het ook niet leuk vond toen hij zich kandidaat stelde. Maar we hebben geen conflict daarover. Hij heeft het recht zijn kandidatuur te verdedigen, zoals ik ook dat recht heb.”

“Misschien zijn wij de enige twee kandidaten en is het aan de andere provincies om te beslissen welke West-Vlaming voorzitter wordt? Er is geen rancune en dit hoeft niet negatief te zijn. Dit is democratie. Francesco heeft ongelooflijk veel talent, maar ik ben ervan overtuigd dat we nu een meer ervaren iemand nodig hebben aan het hoofd van de partij. Ik denk dat we beter de handen in elkaar hadden geslagen, maar niets is onmogelijk.”

(HH/PV/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier