Bart Tommelein: “Privacycommissie gaat boetes uitdelen”

Bart Tommelein (rechts) aan de zijde van zijn partijgenoot bij Open Vld, Patrick Dewael. (Foto Belga)
Redactie KW

Bedrijven en particulieren die de privacywet overtreden, krijgen binnenkort een boete van de Privacycommissie. Voor eind dit jaar zou er een wet komen die dit mogelijk maakt.

Over de beperkte slagkracht van de Belgische Privacycommissie wordt al langer geklaagd, staat vandaag te lezen in De Morgen. Op Europees niveau zijn onderhandelingen bezig die de nationale privacycommissies moeten toelaten in de toekomst boetes uit te delen. Volgens staatssecretaris voor Privacy Bart Tommelein (Open Vld) is er daarover een Europese consensus. Daarom zit hij nu al met de Belgische Privacycommissie rond de tafel. “Ze krijgt in de toekomst de rol van regulator, zoals er ook een in de energie- en de telecomsector bestaat. Mét de mogelijkheid boetes uit te delen aan wie zich niet aan de regels houdt.”

Over hoe groot de boetes zullen zijn, is nog niets beslist. In een gesprek met de krant doet Tommelein daarbovenop een opmerkelijke uitspraak: hij sluit niet uit dat de overheid anonieme data van burgers zou verkopen in bijzondere situaties, zoals voor wetenschappelijk onderzoek.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.