Bart Tommelein: “Goed dat voorzittersverkiezingen Open VLD eind mei plaatsvinden”

© Davy Coghe
Redactie KW

Er is een consensus tussen de kandidaten voor het Open VLD-voorzitterschap om de verkiezingen, die in maart werden uitgesteld, eind mei te laten doorgaan. “Het is een goede zaak dat de leden zich kunnen uitspreken”, vindt Oostends kandidaat Bart Tommelein.

In februari stelden zich vier mensen kandidaat om Gwendolyn Rutten op te volgen als voorzitter van Open VLD: Bart Tommelein, Egbert Lachaert, Stefaan Nuytten en de ook uit Oostende afkomstige, maar al jaren in Brussel wonende Els Ampe. De verkiezingen werden normaal op 21 maart afgesloten, maar de toen pas opgestarte lockdownmaatregelen zorgden voor uitstel.

“Sobere campagne”

Intussen bestaat er een consensus om de verkiezingen eind mei te organiseren. “We zoeken nog een oplossing voor de leden die niet online stemmen en die zich normaal naar kieslokalen zouden begeven om te stemmen. Dat kan nu dus niet. Laten we hen per brief of per telefoon stemmen? In elk geval moet de motivatie om te stemmen groot blijven”, vindt Bart Tommelein.

“Ik was de allereerste om mijn fysieke en online campagne stop te zetten door het uitbreken van de coronacrisis. Ook nu is campagne voeren niet evident en zelfs enigszins ongepast. We zullen dan ook allemaal een sobere campagne voeren en geen extra campagnemateriaal inzetten, uit respect voor de gebeurtenissen. Mijn eerste opdracht is zorgen dat de stad Oostende heelhuids door deze crisis raakt”, zegt Tommelein. “Maar ik heb ook nog de ambitie om de partij te leiden.”

“Crisis intussen al wat gewoon”

“Ik vind niet dat we de voorzittersverkiezingen nog langer moeten uitstellen. Het gaat ook om het democratische gehalte van de partij. Het is goed dat we voor de zomer een nieuwe voorzitter en een nieuw partijbestuur zullen hebben en dat de leden zich daarover kunnen uitspreken. Een maand langer wachten zou alleen maar uitstel van executie zijn.”

“Bovendien weten we niet hoe het dan gesteld zal zijn met de coronacrisis. Eind maart zaten we in volle chaos. Mensen durfden niet meer buiten. Maar eind mei zullen we toch wat meer gewoon zijn aan de andere manier van leven. Mogelijk zijn de maatregelen tegen dan al wat versoepeld. Je kan niet meer zeggen dat we nu snel, snel verkiezingen houden. Ik heb wel de indruk dat andere kandidaten wat meer tijd op overschot hebben om campagne te voeren dan ik.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier