Bart Naeyaert in beleidsspeech : “P van provincie moet vooral ook voor praktisch staan”

© Davy Coghe
Jos Remaut

Tijdens zijn maidenspeech als eerste gedeputeerde gaf Bart Naeyaert (CD&V) vijf belangrijke thema’s aan waar de provincie in de komende zes jaar in haar beleid zal op focussen. Duurzaamheid is daarin een belangrijke rode draad. Hij pleitte vooral ook voor een pragmatische aanpak. “Volgens mij is het woord ‘praktisch’ zelfs algemeen beschaafd West-Vlaams.”

In afwachting dat het beleidsplan van de nieuwe deputatie volledig rond is, gaf Bart Naeyaert al enkele hoofdlijnen aan.

Het eerste thema is klimaat. “Het is vijf ná twaalf. Ook de provincie kan in deze niet aan de zijlijn blijven staan. Wij moeten onze verantwoordelijkheid opnemen, vanuit onze diverse bevoegdheden. Het nadenken over klimaat neutrale energielandschappen vereist een nieuwe mindset, niet altijd even makkelijk, maar zeker noodzakelijk en interessant.

Ik verwijs graag naar mijn beleidsdomein water. We zullen in onze aanpak rekening moeten houden met periodes van te veel en periodes van tekort, tegen een achtergrond van weerfenomenen van wisselende intensiteit. Een boeiend leerproces om een robuust watersysteem uit te bouwen dat met deze wisselende factoren om kan gaan.”

Duurzame economische ontwikkeling is uiteraard ook een belangrijk thema, het is trouwens iets waar de provincie al langer dan vandaag aan werkt. “De Fabrieken van de Toekomst, de bedrijven van de toekomst. Collega Jean de Bethune investeert hier provinciale tijd en middelen in. Samen met de kennisinstellingen creëert hij kansen om bedrijven echte innovaties waar te laten maken. De nieuwe logistieke opslagcapaciteiten langs de waterwegen bevorderen transport per schip, wat op zijn beurt dan weer een positieve invloed heeft op de klimaatimpact van onze provincie.”

Het zal voor de provincie ook een grote uitdaging worden om het evenwicht te zoeken en te bewaren tussen de (klein)stedelijke gebieden en het buitengebied, het platteland. “Beiden moeten met elkaar in contact blijven, beiden moeten elkaar versterken en respecteren. In deze ruimte moeten we als provincie een coördinerende en vooral stimulerende rol opnemen. Dorpen en plattelandsbevolking mogen geen eindig verhaal zijn, integendeel. We moeten ze sterker en slimmer inbedden in het platteland. Thema’s als leefbaarheid, economische dynamiek, leefklimaat en bereikbaarheid moeten daarbij hoog op de agenda staan.”

De provincie zal ook opnieuw flink inzetten op dialoog over haar beleid en samenwerking met andere partners. “We zullen in het voorjaar de dialoog aangaan met onze meest voor de hand liggende partners. Enerzijds gaan we op bezoek bij de steden en gemeenten. Dit om te weten waar we samen willen en kunnen voor gaan. De provincie is geen concurrent maar een partner die de gemeente letterlijk sterker en groter maakt dan haar grenzen. Maar ook de economische en sociale partners gaan wij op provinciaal en op streekniveau ontmoeten, om lijnen uit te zetten waarbinnen er samengewerkt kan worden.”

Laatste thema is De 17 duurzaamheidsdoelstellingen als Leitmotief. “De deputatie neemt als ijkpunt voor haar beleid de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Daarin wordt gestreefd naar een door dialoog en samenwerking (Partnership) en een uitgebalanceerd evenwicht in het beleid tussen economische, ecologische en sociale doelstellingen (People, Planet, Prosperity). Dat evenwicht is nooit definitief bereikt. Het moet altijd weer bijgesteld worden en zal blijven evolueren in de tijd. Kijken wat op dit moment haalbaar is én waar we naartoe willen evolueren op langere termijn, en op die basis het beleid uittekenen, daar gaan we met deze meerderheid voor (Proces).

“De P van provincie kan voor de grote principes van duurzaamheid staan zoals people, planet, prosperity, partnership en peace, maar moet ook vooral voor praktisch staan”, besloot Bart Naeyaert. “West-Vlamingen willen namelijk dat er e wat boegeert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier