Balans van de voorbije legislatuur tijdens laatste gemeenteraad van het jaar in Zedelgem

© Foto HV
Redactie KW

De laatste gemeenteraad van het jaar was tegelijk het slot van de huidige bestuursperiode. Er lagen een aantal agendapunten ter goedkeuring op tafel, waarover de ervaren leden uit de oppositiepartijen onderbouwd tegenwind gaven. Onder meer het, volgens Groen, té hoge budget voor het toekomstig Veldegems dienstencentrum, ‘site Develter’, werd aan de kaak gesteld. Voorzitter Brigitte Himpens gaf na afloop echter een neutrale synthese van de voorbije regeerperiode.

In deze legislatuur waren de projecten die het meeste Zedelgemnaars aanbelangen zonder meer de woonzorgsite Klaverveld in Zedelgem, het dienstencentrum Jonkhove in Aartrijke, het vernieuwd administratief centrum waar ook het OCMW zijn intrek nam en het milieubewust doven van de straatverlichting tijdens de nacht. Een aantal projecten werden ook verwezenlijkt op initiatief van N-VA en Groen die in de oppositie zetelen. Elke dorpskern kreeg zijn AED-/hartmassagetoestel, Zedelgemse honden hebben voortaan een eigen weide naast de volkstuintjes en de fietsstraten maken de schoolomgevingen opmerkelijk kindvriendelijker. De steun aan het bezoekerscentrum in Vloethemveld en het gedenkwaardige kunstwerk ‘de Letse bijenkorf’ als symbool voor vrijheid, zetten het militair verleden van Zedelgem dan weer internationaal in de verf.

Een aantal uitzonderlijke verwisselingen

“Deze legislatuur kende ook een aantal eerder uitzonderlijke verwisselingen,” wist voorzitter Brigitte Himpens. “In deze bestuursperiode volgden drie secretarissen elkaar op. Burgemeester Patrick Arnou (CD&V-Nieuw) gaf na twee jaar de sjerp door aan Annick Vermeulen die nu zichzelf opvolgt.”

En ook de bezetting van het halfrond in de Zedelgemse raadzaal wijzigt grondig. Tijdens de installatievergadering op drie januari zullen 16 van de 27 raadsleden hun fakkel doorgeven aan veelal nieuwe gezichten. Met een aantal ervaren politici, zoals schepen Patrick Arnou, Frank Schillewaert (CD&V-Nieuw) en Ivan Lahousse (Groen) verdwijnt ook een pak gedegen ervaring uit het Zedelgems politiek toneel. Andere raadsleden treden uit door de, soms verrassende, soms teleurstellende verkiezingsuitslag. “Dank aan de voltallige gemeenteraad voor jullie dienstbaarheid aan Zedelgem, elk vanuit zijn eigen talent en visie,” besloot de voorzitter welgemeend.

Weinig grote verschuivingen in gemeentebeleid

Het gemeentebeleid zal dan weer weinig grote verschuivingen kennen. CD&V-Nieuw bleef na de verkiezingsuitslag immers als meerderheidspartij stevig in het zadel zitten. Na afloop poseerden alle raadsleden voor de groepsfoto en hieven ze samen met de aanwezige Zedelgemnaars broederlijk het glas op de afsluitende receptie. De kunst in de politiek is om vermeende vijandschappen op een zeker ogenblik achter je te laten en overleggend vooruit te kijken.

Burgemeester Annick Vermeulen bedankte op haar beurt alle raadsleden over de partijgrenzen heen: “De gemeenteraden zijn het forum geweest van stevige discussies over de dossiers, vaak met de nodige hevigheid, maar steeds gemotiveerd en constructief. Opbouwend werken en een constructieve samenwerking tussen alle partijen in het algemeen belang van onze gemeente en haar inwoners.”

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier