"Maar N-VA is nog steeds de grootste partij in Vlaanderen. Wij zullen het initiatief nemen om een regering te vormen en dat is de goede kant van het verhaal."

N-VA daalt zowel federaal als Vlaams gemiddeld vijf procent maar volgens Ronse is het nog veel te vroeg om de oorzaak van de daling te analyseren. Dat Vlaams Belang niet alleen stemmen afsnoept van N-VA, maar ook van de traditionele partijen toont volgens hem dat migratie een thema is die erg leeft bij de bevolking. "Wij hebben in heel moeilijke omstandigheden geregeerd en dat eist zijn tol."

Of N-VA het cordon sanitaire zal doorbreken en het Vlaams Belang laat meeregeren is nog niet duidelijk. "Onze voorzitter zal met alle partijen spreken, net zoals Leterme in 2007 deed", weet Axel Ronse.

De N-VA kwam op zondagavond bijeen in Schiervelde in Roeselare maar daar heerst geen sfeer van euforie. "We zullen er met alle mensen die zich de hele campagne onbaatzuchtig hebben ingezet voor onze partij een glas drinken, maar we blijven met onze voetjes op de grond."

Ronse stond op de derde stek op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaamse Parlement maar is nog niet zeker of hij de komende legislatuur opnieuw in het Vlaams Parlement zal zetelen. "Momenteel hebben vier of vijf zetels te pakken maar de laatste resultaten moeten nog binnenkomen", vertelt hij. "De voorkeurstemmen zullen dit bepalen, maar daar heb ik momenteel nog geen zicht op."

(Bert De Vriese)

"Maar N-VA is nog steeds de grootste partij in Vlaanderen. Wij zullen het initiatief nemen om een regering te vormen en dat is de goede kant van het verhaal."N-VA daalt zowel federaal als Vlaams gemiddeld vijf procent maar volgens Ronse is het nog veel te vroeg om de oorzaak van de daling te analyseren. Dat Vlaams Belang niet alleen stemmen afsnoept van N-VA, maar ook van de traditionele partijen toont volgens hem dat migratie een thema is die erg leeft bij de bevolking. "Wij hebben in heel moeilijke omstandigheden geregeerd en dat eist zijn tol."Of N-VA het cordon sanitaire zal doorbreken en het Vlaams Belang laat meeregeren is nog niet duidelijk. "Onze voorzitter zal met alle partijen spreken, net zoals Leterme in 2007 deed", weet Axel Ronse. De N-VA kwam op zondagavond bijeen in Schiervelde in Roeselare maar daar heerst geen sfeer van euforie. "We zullen er met alle mensen die zich de hele campagne onbaatzuchtig hebben ingezet voor onze partij een glas drinken, maar we blijven met onze voetjes op de grond." Ronse stond op de derde stek op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaamse Parlement maar is nog niet zeker of hij de komende legislatuur opnieuw in het Vlaams Parlement zal zetelen. "Momenteel hebben vier of vijf zetels te pakken maar de laatste resultaten moeten nog binnenkomen", vertelt hij. "De voorkeurstemmen zullen dit bepalen, maar daar heb ik momenteel nog geen zicht op."(Bert De Vriese)