Audit brengt financiële slordigheden aan het licht, maar Knokke blijft jeugdraad steunen

Cathy Coudyser en burgemeester Leopold Lippens. © DM
Redactie KW

Fraude, een boekhouding die rammelt, zware financiële slordigheden…dat is het rijtje vaststellingen na een audit over het boekjaar 2018 van de jeugdraad. De N-VA trok met het verhaal naar de pers. Leopold Lippens reageert furieus: “Dat de N-VA op de kap van jonge mensen publiciteit zoekt, is degoutant”, aldus de burgemeester die met zijn college de juridische weg volgt en het dossier overmaakt aan het parket.

Het was de N-VA die in 2017 de kat de bel aanbond en een doorlichting van de jeugdraad vroeg. “De jeugdraad is veel meer dan een adviesraad. Ze organiseert grootschalige jeugdactiviteiten en zomerevenementen en heeft een uitleendienst van materiaal. De jeugdraad heeft geen juridische structuur waardoor elk lid van de jeugdraad hoofdelijk aansprakelijk is. Uit verslagen bleek bovendien weinig transparantie”, aldus fractieleidster Cathy Coudyser.

Geld voor privézaken

“Begin 2019 stelde het college een externe firma aan om het werkjaar 2018 door te lichten. Het gebrek aan transparantie, serieuze tekortkomingen in het bijhouden van de boekhouding en vele financiële slordigheden zijn de conclusies. Bovendien werd bij enkele bestuursleden fraude vastgesteld. Ze gebruikten middelen van de jeugdraad voor privézaken. Ondertussen zouden ze alles terugbetaald hebben. Voor N-VA is het belangrijkste dat zulke slordigheden in de toekomst vermeden worden. Budgetramingen oordeelkundig bekijken en definitieve inkomsten en uitgaven beter controleren is een must. Er zal ook een nieuw huishoudelijk reglement en een ethische code opgesteld worden. Dat zijn stappen in de goede richting, die we uiteraard nauwgezet zullen opvolgen. Wij zijn tevreden dat deze zaak in alle openheid opgekuist wordt.”

Stap te ver

Burgemeester Lippens reageerde fel! “Het is triest dat de N-VA op kap van jonge mensen publiciteit moet zoeken en naar de pers stapt. Jonge mensen op voorhand veroordelen is degoutant. We zijn dat gewoon van de fractieleidster van de N-VA maar nu heeft ze een stap te ver gezet. Wat mij betreft, is ze een rotte oneerlijke dame! Want dit verhaal schaadt jonge mensen! Mensen lezen dit, praten erover, zijn verontrust …en trekken totaal verkeerde conclusies. In een bepaalde media verscheen een foto van de jeugdraad met daarop jonge mensen die met het hele verhaal niks te maken hebben. Dezelfde ochtend werd een van die jongeren bij zijn baas geroepen met de vraag: “hoeveel heb jij uit de kassa van de jeugdraad genomen?” Dankzij de tussenkomst van schepen Annie Vandenbussche werd de jobstudent niet ontslagen!”

Dat de N-VA op kap van jonge mensen publiciteit zoekt, is degoutant – burgemeester Lippens

“De grootste fout die ik in dit hele dossier beging is om de fractieleiders samen te roepen. Ze hebben misbruik gemaakt van deze informatie. Met het college werken wij ordentelijk en laten alles op een logische juridische manier verlopen. Ik ben geen rechter en dat is de N-VA zeker niet. Wij maken het dossier over aan het parket en zien wat er gebeurt.”

Het college blijft alvast pal achter de jeugdraad staan. “We gaan uit alle punten die in de audit staan lessen trekken. Ik blijf 200 % achter de jeugdraad staan. De mensen die nu de jeugdraad trekken, zitten op de blaren van wat er in het verleden gebeurde maar hebben er totaal geen schuld aan”, weet schepen van Jeugd Annie Vandenbussche.

Terug naar essentie

“Ik zou graag hebben dat jonge mensen zich voor onze jeugdraad blijven engageren. Samen gaan we terug naar de essentie: adviesraad zijn en de luis in de pels voor het gemeentebestuur. De jeugdraad kan grote evenementen ondersteunen maar zelf organiseren…no way. Kleine evenementen gericht op lokale jeugd zoals een fluo-actie, paasgrabbel, winterdrink, praatcafé’s, kleine fuiven…daar wil ik de jeugdraad bij begeleiden, sturen en ondersteunen…We gaan opnieuw de kleinschaligheid opzoeken.”

(DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.