Vanuit het niets staat Astrid Deceuninck op de tweede plaats bij CD&V. Dat legt meteen flink wat druk op haar nog onervaren schouders, maar aan ambitie ontbreekt het de volbloed Roeselaarse niet. “Het gaat erg goed met onze stad, maar ik wil helpen om van Roeselare een nóg betere plek te maken.”
Dat Astrid Deceuninck zich aan een politieke carrière waagt, is op zich niet zo vreemd. Ze is de schoonzus van het Kortrijkse CD&V-boegbeeld Roel Deseyn en Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere straks op de derde plaats bij CD&V Roeselare is haar neef. “Ik kom uit een echt CD&V-nest”, zegt ze zelf. “Zes jaar geleden kreeg ik al de vraag om de partij te versterken, maar toen kon ik daar niet op ingaan. De combinatie met mijn gezin en onze drie kinderen, die toen nog een pak jonger waren, was onhaalbaar. Maar toen burgemeester Kris Declercq en schepen Nathalie Muylle me nu opnieuw vroegen om aan boord te stappen, heb ik geen seconde getwijfeld.”
Astrid krijgt als nieuw gezicht meteen de tweede plaats toebedeeld. “Ik had vooraf wel gezegd dat ik op een mooie plaats rekende, want ik wil het verschil kunnen maken. Maar die tweede positie heeft me toch aangenaam verrast. Ik vind het vooral een hele eer. En het zet mijn ambitie bij om straks iets te betekenen in de Roeselaarse politiek.”
Aan engagement ontbreekt het Astrid alvast niet. “Ik heb destijds meegewerkt aan de kunstenroute Circumflexium en ook in mijn eigen buurt sta ik altijd paraat. En via mijn kinderen die actief zijn bij de muziekschool, hockeyclub en een dansschool kom ik met erg veel mensen in contact. Ik stap met volle goesting naar de kiezer en heb een duidelijke visie over welke weg Roeselare de komende jaren moet inslaan. Bovendien vier ik in november mijn veertigste verjaardag. Dit is het ideale moment om een nieuw hoofdstuk te starten. Ik wil me voluit inzetten voor de stad waar ik zo graag woon, werk en waar mijn kinderen opgroeien.”
Met Roeselare gaat het goed, vindt Astrid. “Onze stad is de laatste jaren fel gegroeid, maar het werk is nooit af. Het beleid zit goed, maar ik wil helpen om van Roeselare een nóg betere plek te maken. Er ligt nog veel werk op de plank. Zo moeten nieuwkomers in onze stad intensiever begeleid worden om hen zo beter te integreren en ook de verkeersveiligheid moet verder de hoogte in. Als mama van drie schoolgaande kinderen wil ik dat mijn kroost onbezorgd naar school kan fietsen. Maar ook de algemene veiligheid ligt me na aan het hart. Het verder terugdringen van de criminaliteit moet bovenaan de agenda blijven staan, want elk feit is er een te veel.”
Ook voor cultuur wil Astrid een lans breken. “De tijd is rijp om onze stad nog meer nationale uitstraling te geven. Daarom is het positief dat Ter Posterie in de Ooststraat als extra exporuimte in het hart van de stad een culturele hotspot wordt. En ook de onderwijswereld ligt me, als leerkracht, na aan het hart. Ik wil mijn stem laten weerklinken in de onderwijshervorming en de spreekbuis vormen voor alle ouders en leraars.”
Gezicht in straatbeeld
Vanop de tweede plaats heeft Astrid een meer dan reële kans om straks verkozen te raken.” Dat besef ik maar al te goed. En ik wil niemand ontgoochelen. Of ik schepen wil worden? Ik heb veel respect voor de huidige ploeg. Zij hebben de voorbije zes jaar bergen werk verzet. Maar als er tijdens de komende legislatuur wissels op stapel staan en ik krijg de kans, dan zal ik die zeker niet uit de weg gaan.”
Straks start de verkiezingscampagne echt en zal Astrid zichzelf moeten promoten. “Een nieuw gegeven”, glimlacht ze. “Maar ik zal mezelf blijven. Ik sta graag tussen de mensen en wil vooral veel luisteren. Het enige waar ik aan zal moeten wennen, is dat ik mijn gezicht straks in het straatbeeld zal zien hangen. Maar dat hoort er nu eenmaal bij.”
Binnen CD&V heeft Astrid alvast een goed geoliede groep teruggevonden, benadrukt ze. “Dit is een topteam met één duidelijk doel voor ogen: blijven hard werken voor Roeselare. De voorbije zes jaar is er iets mooi neergezet, hopelijk beseft de kiezer dat ook en kunnen we in 2019 de Roeselarenaar blijven dienen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier