Ardooie investeert zestien miljoen euro in de komende vijf jaar

© (Foto Belga)
Redactie KW

De gemeente Ardooie investeert in de periode 2020-2025 zestien miljoen euro. Een serieus bedrag voor een ambitieus programma van het gemeentebestuur, waarin de Groep 82 de absolute meerderheid heeft. In de Klaverstraat in Koolskamp komt er op de site van de oude gemeenteschool een nieuwbouw voor de kinderopvang en de verenigingen, in de Prinsendreef komt er een nieuw jeugdhuis De Komeet en een veiliger verkeerssituatie voor de kinderen, aan het station komt er een nieuw sportcomplex en landbouw- en andere wegen worden goed onderhouden.

“Op de site van de oude gemeenteschool in Koolskamp voorziet het gemeentebestuur een nieuwbouw voor kinderopvang ‘t Klavertje en voor de verenigingen”, zegt burgemeester Karlos Callens. “In de Prinsendreef willen we een nieuwbouw zetten voor jeugdhuis de Komeet (we slopen de oude woning van de kerkfabriek) en zetten we tegelijkertijd in op een veilige verkeerssituatie voor de kinderen door onder andere het begin van de Motestraat te verbreden. Hoe die nieuwbouw er precies zal uitzien moeten we nog bekijken, maar alles moet binnen die 5 jaar gerealiseerd zijn.”

Nieuw sportcomplex

Een denkpiste van het gemeentebestuur is de realisatie van een nieuw sportcomplex aan het station. “De gemeente kon daar het huis van de familie Dewitte aankopen. Met tennisterreinen binnen en buiten, een fitness, spinningzaal en een padelterrein. Verder is er uitbreiding van het judolokaal aan ‘t Hofland, komt er een kunstgrasveld op het 2de terrein van KVC Ardooie en wordt de bibliotheek uitgebreid.”

In de komende 5 jaar heeft het gemeentebestuur ook veel aandacht voor het onderhoud van landbouw- en andere wegen. “Ook om de veiligheid van kinderen en jongeren die van en naar school fietsen te verbeteren! Betonstroken aan weerszijden van landbouwwegen, afgescheiden fietspaden van het centrum naar de Beverensestraat, alternatieve fietswegen voor de schoolgaande kinderen…”

Nog voor de kinderen en jongeren voorziet het bestuur een multisport-terrein naast het gemeentehuis en nieuwe speeltoestellen in de open ruimten. De provincie begint volgend jaar met de aanleg van een nieuw spaarbekken om de wateroverlast tegen te gaan

Meer sociale woningen

Het gemeentebestuur zet ook in op het tekort aan sociale woningen. “De woningen die het OCMW verhuurt zullen we nu als sociale woningen verhuren omdat we ondervinden dat sociale wouwmaatschappijen De Mandel en Helpt Elkander hier niet genoeg sociale woningen voorzien”

Op vraag van de senioren zelf werd Brenda, die nu voor het OCMW werkte, als seniorenambtenaar aangesteld.

Zuinig beleid

“Ondanks die grootse plannen zal de gemeente in de komende 5 jaar geen nieuwe leningen aangaan en de schuld tegen 2026 volledig afbouwen. En toch verhogen we de personenbelasting de komende 5 jaar niet. Die blijft op 6 procent. We zijn één van de gemeenten met de laagste personenbelasting en in vergelijking met gelijkaardige gemeenten hebben we ook het minste personeel in dienst wat erop wijst dat we hier een goed beleid voeren. We hebben nu een spaarpot van 6,5 miljoen en in de komende jaren zullen we ervoor zorgen dat de inkomsten groter zijn dan de uitgaven, zodat we die 16 miljoen investeringen zonder problemen halen.”

Burgemeester Karlos Callens wil met het bestuur in de toekomst ook inzetten op meer nieuwe woningen, waardoor Ardooie aantrekkelijker kan worden voor jonge gezinnen. “Nu verhuizen die meestal naar de grotere steden. Meer woningen en meer jonge gezinnen betekent ook dat we als gemeente moeten inzetten op voldoende ontspanningsmogelijkheden met meer speelpleinen, vakantiekampen en festiviteiten. Maar al die investeringen van ons gemeentebestuur kunnen echter maar gerealiseerd worden als het meerjarenplan nu mandag door de gemeenteraad wordt goedgekeurd”, besloot Karlos Callens.

(IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.