Ardooie 2013/2018: Vertrouwen in vrouwen

Op de foto uit 2013 zien we rechtstaand van links naar rechts de raadsleden Veerle Dejaeghere, Anja Dejonckheere, Steven Demeulenaere, Christine Vandewaetere, Kimara Goethals, Filip Godderis, Gino Deceuninck, Kurt Eeckhout, Linda Devisch, Veronique Vandekerckhove, Terry Callens, Ilse Vereenooghe, Mario Devroe, wijlen Patrick Demuynck en An Vanantwerpen. Zittend zien we het schepencollege met centraal burgemeester Karlos Callens, omringd door schepenen Chantal Vande Vyvere, Krist Soenens, Véronique Buyck, Kathleen Verhelle en Marleen Lepla. © (Foto ARD)
Bert Vanden Berghe

De afgelopen zes jaar zat de gemeenteraad qua bestuur veelal op dezelfde lijn, wat dus niet zorgde voor opvallende verschuivingen. Ook het team bleef hoegenaamd hetzelfde, al moest meerderheidspartij Groep 82 al vrij vroeg afscheid nemen van enkele bekende anciens.

Ardooie 2013/2018: Vertrouwen in vrouwen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 vielen er weinig verrassingen te bespeuren bij Groep 82. De groep kon hun aantal zetels behouden en werd opnieuw de meerderheidspartij.

SamenPlus, een nieuwe lijst met mensen uit CD&V, SP.A en onafhankelijken bleef in de oppositie zetelen met een stevige deuk in hun vertrouwen als gevolg. Zij hadden gehoopt een zetel of zelfs meer af te snoepen van de meerderheidspartij, maar zagen er uiteindelijk zelf twee kwijtgespeeld aan nieuwkomer N-VA.

De invulling van de gemeenteraadszitjes verliep indertijd noemenswaardig vlot. Bij Groep 82 raakte Pieter Callens opnieuw verkozen, maar kon hij – net als de vorige keer en zoals verwacht – niet zetelen omdat die functie niet verenigbaar was met deze van zijn vader. Hij werd vervangen door Ilse Vereenooghe. Zij stond nog op de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar kort na de voorstelling gaf ze aan toch niet te willen meegaan. Leentje Parmentier vulde die plek intussen in.

Wilfried Farrazijn nam zijn zetel bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen ook niet op. Hij zetelde al 18 jaar in de gemeenteraad en mocht als een ancien beschouwd worden. De Koolskampenaar onderging echter vlak voor de nieuwe legislatuur een zware hartoperatie en kreeg het advies van de dokter om het wat kalmer aan te doen. De eerste opvolger was Linda Devisch. Zij stond in 2006 ook al op de lijst, maar kon geen zitje bemachtigen. Ze bleef wel trouw de politiek van heel dichtbij volgen. Letterlijk ook, want in die hele periode van 2007 tot 2013 miste ze nagenoeg geen enkele gemeenteraad vanop de publieksbanken.

Overlijden

Zij – en vele anderen – was goed bevriend met Patrick Demuynck, een volksvriend pur sang en mede dankzij de genen van zijn vader Georges, een boegbeeld van de partij Groep 82. Hij verloor echter begin 2014 een korte maar moedige strijd tegen pancreaskanker. “Dat heeft er ingehakt”, weet Karlos. “Hij was een heel goeie vriend. En ongetwijfeld van heel veel mensen.” Patrick was inderdaad een graag gezien figuur in de gemeenteraad, ook bij de oppositie, die naar eigen zeggen zijn constructieve aanpak, menselijkheid en ook zijn inzet voor onder meer de Cyclocross kon waarderen.

Ardooie 2013/2018: Vertrouwen in vrouwen

Na zijn overlijden werd Griet Decorte aangesteld als opvolger. Zij werd in de campagne van de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog voorgesteld als een soort witte merel. Ze gaf bij haar aanstelling toen te kennen dat ze haar studies tijdelijk voorrang wilde geven. Drie maanden later werd ze opgevolgd door Claire Chiers, die al langer vertrouwd was met het bestuur. Een kleine anderhalf jaar later werd duidelijk dat Griet niet van zinnens was om haar politieke carrière verder te zetten en trok ze er de stekker uit. Nadat ze verhuisde naar Roeselare, werd de zetel definitief toegewezen aan Claire.

Vrouwen aan de macht

Opvallend was dat de vrouwen een sterke rol kregen binnen de meerderheidspartij. Drie van de vier schepenen waren vrouwen, net als de OCMW-voorzitter.

“Vrouwen overheersen, maar de burgemeester blijft ongenaakbaar”

Marleen Lepla stelde zich nu niet meer verkiesbaar, ook al omdat de werking van het OCMW opgenomen wordt in de gemeente. Het is evenwel uitkijken naar de strijd om de schepensjerpen. Kathleen Verhelle, Chantal Vande Vyvere, Krist Soenens en Véronique Buyck nemen die naar eigen zeggen graag weer op, maar binnen de partij zijn er ook anderen met stevige ambities in die richting. Ook bij SamenPlus hadden vrouwen het overwicht met vier van de vijf zetels. Zij trekken in oktober nu opnieuw naar de kiezer met een vrouw bovenaan hun lijst. De vroegere lijsttrekker Christine Vandewaetere gaf een tijd geleden al de fakkel door aan Kimara Goethals. Christine wordt nu lijstduwer. Ook N-VA trekt de vrouwelijke kaart en duidde Hilde Van Huylenbrouck nu aan als lijsttrekker, hoewel velen hadden verwacht dat gemeenteraadsleden Filip Godderis of Kurt Eeckhout die rol op zich zouden nemen. Die laatste werd overigens lijstduwer.

Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen kregen we dus ook al weinig verrassingen in de lijstsamenstelling.

Burgemeester Callens kan met heel wat bekende gezichten naar de kiezer trekken, met slechts zes nieuwkomers. SamenPlus koos voor een slimme mix tussen ervaring en jonge geëngageerde mensen, terwijl N-VA het iets moeilijker had. Zij leggen een onvolledige lijst voor, met tien personen, van wie vijf nieuwkomers. De helft van hun lijst bestaat uit vrouwen, bij Groep 82 staan er telkens negen vrouwen op de lijst. Ondanks de sterke vrouwelijke vertegenwoordiging, blijft Ardooie met Karlos Callens een mannenbastion. De kans is dan ook groot dat burgemeester Karlos Callens een verlengstuk breit aan de huidige regeerperiode.