Anzegemse oppositie boos over 567.000 euro voor niet-gebruikte plannen: “Voorbode bankroet”

Gemeenteraadslid Eddy Recour vreest de voorbode van het bankroet van de gemeente Anzegem. © XC
Redactie KW

De gemeente moet ruim 567.000 euro betalen aan de architecten voor de restauratieplannen van de afgebrande Sint-Janskerk die niet zullen worden gebruikt. Het nieuwe gemeentebestuur koos immers voor een afgeslankte versie. “Weggegooid geld”, klinkt het bij de oppositie.

Eén dag per week neemt raadslid Eddy Recour (CD&V-Eendracht) de inkomende en uitgaande dossiers van de gemeente door. “Ik zag zo de brief van het architectenbureau Graux en Baeyens die de gemeente vroeg om nog 179.967,44 euro over te maken. In totaal vroegen de architecten voor hun werk 567.180,37 euro. Dat is weggesmeten geld want die plannen zullen nooit worden uitgevoerd”, vertelt Eddy Recour. In de gemeenteraad vroeg het oppositieraadslid aan schepen van Financiën Johan Delrue (INZET) of het geld al overgemaakt was.

Afgeslankte restauratie

Na de hevige brand in oktober 2014 die de Sint-Janskerk volledige vernielde, was het gemeentebestuur van oordeel dat de kerk moest worden heropgebouwd. Toenmalig burgemeester Claude Van Marcke schreef in september 2015 een ontwerpwedstrijd uit waar het ontwerp van Atelier Tom Vanhee – Architecten Graux Baeyens als winnaar uitkwam. De kerk zou modern ingevuld worden met een administratief gedeelte voor het gemeentehuis en een grote hal waarin culturele evenementen konden plaatsvinden. De architecten kregen groen licht en begonnen met de voorbereidingen van de werken. De nieuwe bestuursploeg veegde die plannen in februari dit jaar echter van tafel en opteerde voor een afgeslankte restauratie. De plannen kostten te veel volgens de meerderheid en ook het net aangekochte fabrieksgebouw Escolys kostte handenvol geld. De aangestelde architecten moeten evenwel uitbetaald worden voor hun werk.

We mogen van geluk spreken dat we het project tijdig hebben gestopt

Schepen van Financiën Johan Delrue betwist de cijfers: “Het zijn de verkeerde bedragen, de bedragen liggen veel lager. We zijn op dit moment nog aan het overleggen, maar het uiteindelijke bedrag zal rond de 400.000 euro liggen. We zijn een beetje ontgoocheld dat dit wordt verteld.” Schepen Delrue erkent wel dat 400.000 euro nog steeds veel geld is, zeker voor plannen die niet zullen worden uitgevoerd. “Wij zien het anders: we mogen van geluk spreken dat we het project tijdig hebben gestopt. De architecten konden ons geen prijsgarantie meer geven, plots waren er stabilisatieproblemen die de kosten deden stijgen. Uit de open oproep werden indertijd heel dure architecten gekozen. Ik heb dat ook altijd gemeld, maar werd toen teruggefloten”, klinkt het nog.

Alarmbel

“Dat doet pijn, zeker voor de inwoners, temeer omdat de gemeente de plannen ook gewoon had kunnen uitvoeren. De inwoners moeten dit weten, het gebeurt achter hun rug om. Het heeft geen zin meer om de alarmbel te luiden, dat heb ik meermaals gedaan, zonder resultaat. Ik begrijp trouwens niet dat de meerderheid nog steeds achter Johan Delrue staat. Iedereen blijf volgzaam knikken. Ik geloof dat dit de voorbode is van het bankroet van de gemeente Anzegem”, vult Eddy Recour aan.

Schepen Johan Delrue reageert: “Van een bankroet is geen sprake, we hebben nog nooit eerder zo’n sluitend en positief plan kunnen maken wat betreft de financiën. Er zijn inderdaad stijgende kosten, niet door Escolys (de site van het voormalige textielbedrijf, die de gemeente kocht, red.), maar wel door de politiezone Mira, brandweerzone Fluvia en het nieuwe zwembad. Dat mogen we niet wegsteken, dat zwembad zal heel wat kosten. We gaan niet akkoord dat ze dit op Escolys steken, dat komt door een gebrek aan kennis”, reageert Delrue. Volgens hem zal de aankoop van Escolys nooit de aanleiding zijn van economische tekortkomingen. “Ik zou zelfs durven zeggen dat over vijf jaar Escolys zal opbrengen voor de gemeente. Hadden we het kerkproject niet op tijd stopgezet, dan zaten we waarschijnlijk met een bankroet”, aldus de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier