Anzegem laat patrimonium schatten voor mogelijke verkoop: geld nodig door aankoop Escolys

Tijdens de gemeenteraad werden vragen gesteld over een lijst met daarop 13 gebouwen die mogelijk zouden verkocht worden. De gemeente zou een aantal gebouwen laten schatten zoals kinderopvang de Kapoen op de Heirweg, zaal De Linde in Ingooigem en zelfs de Sint-Arnolduskerk in Tiegem. Volgens de bevoegde schepen gaat het louter om een schatting en is nog niks beslist.

De mogelijke verkoop van kinderopvang de Kapoen op de Heirweg is een doorn in het oog van oppositielid Rik Colman. © XC

Op de lijst met als titel “Verkoop Diverse Gebouwen – Aanstellen schatter”, staan 13 panden waarvan de gemeente de waarde wil laten bepalen.

“In een deal met de Vlaamse Overheid over de aankoop van Escolys werd ons op het hart gedrukt dat we binnen ons patrimonium herbestemmen en gronden ontharden. We hebben nu een schatting gemaakt van alles wat we binnen de gemeente hebben om te weten hoeveel het waard is”, vertelt schepen van Patrimonium Johan Delrue (SAMEN één). Op de lijst staan enkele logische zaken zoals gebouwen van de gemeente en het gemeentehuis zelf. Die diensten zullen over enkele jaren toch hun intrek nemen in de gebouwen van textielbedrijf Escolys in Ingooigem die de gemeente recent heeft aangekocht.

Alles centraliseren?

Oppositielid Rik Colman maakt zich toch zorgen. “Het is duidelijk dat door de aankoop van Escolys er patrimonium zal verkocht worden. Escolys heeft zeven miljoen euro gekost en dan moet er nog verbouwd worden. De gemeente is op zoek naar geld maar dat mag niet ten nadele zijn van het leven in het dorp. Het zou de bedoeling zijn om alles te centraliseren in Ingooigem. Maar een dorp waar niks meer is, sterft“, legt Rik Colman (CD&V – Eendracht) uit.

Het zou kunnen dat de sporthal en De Stringe verhuizen naar Escolys

Een doorn in het oog van de oppositie is de buitenschoolse kinderopvang De Kapoen op de Heirweg en de lokale zalen als De Linde en de Speldoorn. “Die kinderopvang is voor ons heel belangrijk. Die mensen doen daar prachtig werk, in de Heirweg. Als het de bedoeling is om alle kinderopvangen te centraliseren dan zal dat nooit werken. Elke school moet zijn eigen nabijgelegen kinderopvang hebben. Er wordt alleen nog maar geteld, er moet ook tijd zijn voor die kinderen”, meent Rik Colman.

Johan Delrue geeft toe dat het niet louter om een schatting gaat maar dat er wel degelijk panden zullen verkocht worden. Welke dat zijn, dat kan hij nog niet meedelen. Hij roept evenwel op om niet te panikeren. “Paniek is nergens voor nodig, wat de kinderopvang betreft moeten we dat goed bekijken. We zullen samen met de betrokken actoren kijken wat het gebouw waard is en of het verantwoord is om het van de hand te doen. We zullen dit uiteraard in overleg doen. Wat wel zou kunnen is dat de sporthal en De Stringe zouden verhuizen naar Escolys. Maar opnieuw, dat is nog allemaal niet zeker”, vertelt de schepen.

Linde en Speldoorn

Ook zaal De Linde uit Ingooigem en De Speldoorn uit de Heirweg staan op de lijst. “Mochten die zalen verdwijnen dan zullen ze in Ingooigem en in de Heirweg nog amper iets hebben om toneel te spelen. Heel veel organisaties zullen hun stekje kwijtspelen. De gemeente zal ze waarschijnlijk naar Escolys sturen maar dat ligt veel verder”, vreest Rik Colman.

Schepen Johan Delrue stelt dat men pas in het voorjaar 2020 meer zal weten. De schepen bevestigt wel dat er gebouwen op de lijst zullen verkocht worden maar voegt daaraan toe dat ze niet over één nacht ijs zullen gaan. (XC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.