Anti-Action meerderheid gevormd in Komen-Waasten : 27-jarige Alice Leeuwerck burgemeester

Philipoe Mouton (Ecolo), Alice Leeuwerck (Ensemble) en David Kyriakidis (MCI) maakten gisterenavond het akkoord tussen hun partijen bekend. © Foto ZB
Jos Remaut

Na bijna een week onderhandelingen met waar thrillergehalte, is de kogel door de kerk in Komen-Waasten : nadat de partij Action er meer dan 65 jaar onafgebroken aan de macht was, is ze nu in de minderheid gesteld door een coalitie van Ensemble, Ecolo en MCI. Alice Leeuwerck (27) wordt de nieuwe burgemeester.

Zoals verwacht behaalde Action (partij van cdH-strekking) dit keer geen absolute meerderheid meer in Komen-Waasten : oud-burgemeester Gilbert Deleu kon niet meer meedoen wegens ziekte, en over een aantal punten, zoals de omgevingshinder rond Clarebout Potatoes en de invoering van de 90 km per uur over de volle lengte van de expresweg, leefde toch flink wat ongenoegen bij de bevolking.

Action tuimelde van 13 naar 11 van de 25 zetels, en de grote winnaar van de verkiezingen werd Ecolo, dat met een onvolledige lijst 4 zetels behaalde en daarmee de sleutels in handen kreeg voor de vorming van de nieuwe meerderheid. Ensemble (partij van MR-strekking), decennialang al dé grote concurrent van Action, bleef op 7 zetels maar wilde onder geen beding samen met Action een meerderheid vormen. Genoegen dat overigens volkomen wederzijds was.

Dus was het voor Ecolo kiezen tussen een van beide. Moeilijke keuze, want in de formule met Ensemble was er nog een derde partner nodig om aan een meerderheid te geraken. Die werd gevonden bij MCI, de burgerlijst van David Kyriakidis, die zich had afgescheurd van de PS. MCI haalde 2 zetels, waardoor de tripartite een nipte meerderheid haalt van 13 zetels op 25.

En dat is nog niet alles : Komen-Waasten is een gemeente met een bijzonder statuut, en dat houdt o.m. in dat het schepencollege door de kiezer wordt aangeduid. Zij het dan wel onrechtstreeks : eerst wordt het aantal mandaten verdeeld in verhouding tot de zetelverdeling in de gemeenteraad, daarna komen ze per partij in handen van de kandidaten met de meeste voorkeurstemmen. Dit leidt ertoe dat drie van de vijf schepenenambten sowieso in handen zijn van oppositiepartij Action. Een ander uitvloeisel van het bijzonder statuut is dat de OCMW-raad rechtstreeks verkozen wordt door de bevolking, en daar heeft Action de absolute meerderheid.

Een meerderheid Action-Ecolo (15 zetels) zou dus heel wat stabieler zijn, maar daar laten de nieuwe coalitiepartners zich niet door afschrikken, zo vastberaden zijn ze om in Komen-Waasten de grote verandering te brengen. “Akkoord, Action kan inderdaad alle beslissingen blokkeren in het schepencollege, maar dan komen die sowieso in de gemeenteraad, waar we wel een meerderheid hebben“, aldus een dolenthousiaste Philippe Mouton van Ecolo. “Als dat geen échte democratie is !”

Anti-Action meerderheid gevormd in Komen-Waasten : 27-jarige Alice Leeuwerck burgemeester

Tweetaligheid als troef

Voor huidig dienstdoend burgemeester Marie-Eve Desbuquoit, die met 2.305 bolletjes achter haar naam de absolute stemmenkampioen was, is het dus terug naar af. Op haar stoel komt de 27-jarige Alice Leeuwerck, die het weliswaar met de helft van de stemmen moet doen, maar blaakt van ambitie. In 2012 had ze al een klinkend resultaat neergezet met bijna 500 voorkeurstemmen, nu was ze lijsttrekker nadat Chantal Bertouille, decennialang hét boegbeeld van de liberalen in Komen, de fakkel wilde doorgeven aan de jongeren.

Alice Leeuwerck is samen met Fabricio Gonzalez, moeder van een dochtertje Paola van zes maanden en vertaler-tolk van opleiding. Wat haar goed van pas kwam in haar verkiezingscampagne. Komen-Waasten zou baat hebben bij tweetalige leiders die een langdurige medewerking met onze buren kunnen aanknopen’,schreef ze in bijna vlekkeloos Nederlands op haar flyer. Wij zijn alvast benieuwd hoe ze dat nu in de praktijk zal brengen : in elk geval beter dan de scheidende burgemeester.

De schepenen waren dus al eerder bekend : voor Action Marie-Eve Desbuquoit, Clémentine Vandenbroucke en Jean-Jacques Pieters, voor Ensemble Didier Soete (nu Alice Leeuwerck doorschuift) en voor Ecolo Philippe Mouton. Vraag blijft wat David Kyriakidis dan krijgt voor zijn bijdrage aan de coalitie…

In een eerste reactie gisterenavond sprak Action haar diepe ontgoocheling uit over zoveel miskenning van de wil van de kiezer. “Drie partijen met zulke tegengestelde belangen vinden zich enkel en alleen maar om ons buitenspel te zetten”. Niettemin kondigt Action aan van op een constructie manier oppositie te voeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier