Annick Lambrecht wil betonblokken aan station Brugge weg: “Levensgevaarlijk!”

Stefan Vankerkhoven

Een Twitter-discussie tussen federaal parlementslid Annick Lambrecht (SP.A) en de NMBS over de betonblokken aan de ingang van het Brugs station laaide bijzonder hoog op. Lambrecht, geen voorstander van de betonblokken, laakt de trage manier van werken: “De NMBS erkent dat de blokken zijn gezet zonder rekening te houden met slechtzienden.”

“Wanneer haalt u die rotblokken weg ? Ze zijn levensgevaarlijk voor blinden en slechtzienden”. Dat twitterde Annick Lambrecht naar de NMBS-directie, nadat haar parlementaire vraag enkele maanden geleden aan de bevoegde minister Bellot niks uithaalde. Wat is het probleem ? Omwille van de terreurdreiging besloot de NMBS haar 20 drukste stations beter te beveiligen tegen eventuele aanslagen. Om te verhinderen dat vrachtwagens de lokettenzaal zouden inrijden, werden zware betonblokken geplaatst naast de hoofdingang.

“Verschillende blinde en slechtziende mensen hebben mij gemeld dat de betonblokken net op het pad staan waar de blinde geleide trajecten stoppen van het station”, laakt Annick Lambrecht, die tevergeefs aan minister Bellot vroeg om de de blokken te laten verplaatsen.

Markeringslijn volgen

Omdat een antwoord uitbleef, bestookte de Brugse politica deze week dan maar via de sociale media – Twitter – de NMBS directie. Die antwoordde als volgt: “De geplaatste blokken zijn slechts een tijdelijke oplossing. Ze staan niet op de blindengeleidelijnen, de afstand tot die blokken bedraagt 6 meter! We maken momenteel een bestek op voor een meer esthetische oplossing. De bedoeling is om die eind 2018 te plaatsen.”

“De geplaatste blokken zijn slechts een tijdelijke oplossing”

Annick Lambrecht is niet tevreden: “De NMBS erkent dat de blokken zijn gezet zonder rekening te houden met slechtzienden. Als zij hun markeringslijn volgen, botsen ze pal op de blokken. De NMBS wil dit pas herstellen tegen Nieuwjaar. Die trage manier van werken is absurd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.