Anne Vervarcke-Pattyn is nieuwe schepen van Lokale Economie

Anne Vervarcke-Pattyn is al 26 jaar gemeenteraadslid.© DM
Anne Vervarcke-Pattyn is al 26 jaar gemeenteraadslid.© DM
Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

Het overlijden van burgemeester Leopold Lippens brengt enkele verschuivingen binnen het schepencollege met zich mee. Anne Vervarcke-Pattyn (67) werd aangesteld als schepen voor Stadsonderhoud, Milieu, Preventie en Lokale Economie.

Anne Vervarcke-Pattyn komt allesbehalve onbeslagen op het ijs. De onderneemster heeft ruim 26 jaar ervaring als gemeenteraadslid. “Het was wijlen eerste schepen Maxim Willems, die me in 1994 vroeg om me kandidaat te stellen op de lijst van de Gemeentebelangen”, vertelt ze. Snel wierp ze zich op als een stemmentrekster voor de lijst Gemeentebelangen.

“Mijn grote dada wordt de lokale economie. Twintig jaar geleden richtte ik in Knokke-Heist de Raad van Lokale Economie op. Ik was al die jaren voorzitter. In de beginjaren had Lokale Economie één halftime bediende ter beschikking. Ondertussen groeide onze Raad uit tot een volwaardige dienst, met vier fulltime bedienden. Verkoop heeft me altijd super geboeid. Mijn ouders runden een groothandel in groenten en fruit. En na mijn huwelijk met Emile (Vervarcke, 1946-2016, red.) kwam ik in het meubilair terecht.”

Slapeloze nachten

“Door corona staan we voor een immens grote uitdaging en wacht er me als schepen van Lokale Economie gigantisch veel werk. Ik wil mijn opdracht perfect uitvoeren. Eerlijk, ik heb al een aantal slapeloze nachten achter de rug. Hoeveel schade corona veroorzaakt heeft, weten we nog niet. Momenteel teren een aantal zaken nog op serieuze steunmaatregelen. De bodem moet nog bloot. Maar dat corona er zwaar heeft ingehakt, staat vast. Vooral omdat men niet weet hoelang het nog zal duren. Het jongste jaar was er voor onze handelaars eentje van veel tevergeefs hopen.”

“Uit mijn 26 jaar als gemeenteraadslid neem ik mee dat de handelaars meer steun verdienen. Ze zijn het visitekaartje van Knokke-Heist. Waarom komen de mensen naar hier? Voor de natuur, voor het strand, om culinair verwend te worden, maar vooral voor de beleving van het shoppen.”

“Daarom moeten we nieuwe ondernemers, gericht op kwaliteit en meerwaarde, aantrekken en steunen. De gemeente heeft een aanmoedigingspremie voor innovatieve startende handelszaken. We bieden ondernemers ook financiële ademruimte, door bepaalde taksen en belastingen te laten vallen. Bestaande ondernemingen kunnen een innovatiepremie krijgen. Het gemeentebestuur biedt elke ondernemer professionele coaching aan op het vlak van digitale innovatie, beleving of financiën, waardoor ze zich kunnen blijven ontwikkelen.”

Leegstand: te mijden!

“Het klinkt misschien banaal, maar als schepen van Lokale Economie wil ik dat Knokke-Heist er netjes bijligt: geruimde vuilbakken, meer groen, meer bloemen … Voor dat laatste wil ik onder andere samenwerken met onze lokale floristen. Uitstraling is belangrijk voor onze gemeente”, zegt de schepen, voor wie leegstand een absoluut stokpaardje wordt.

“Ondanks de coronatijden is er weinig leegstand in onze gouden handelsdriehoek (Lippenslaan-Dumortierlaan-Kustlaan). Ook in de Zoutelaan (1 op 40) en in de Graaf d’Ursellaan (2 op 40) zijn er praktisch geen lege handelspanden. In de Kustlaan (14 op 202) en Dumortierlaan (2 op 102) staan er zelfs minder panden leeg dan het jaar voordien!”

“In de Lippenslaan (38 op 245) zijn het er meer. Onder meer door het faillissement van FNG. Maar een groot aantal handelszaken is al opnieuw verhuurd vanaf april 2021. Er komen elke maand nieuwe zaken bij. Toch een uitzonderlijke situatie en een bewijs dat onze gemeente ook in deze tijden een bijzondere aantrekkingskracht heeft op ondernemers.”

Baby’s verschonen

“Bovendien is onze leegstandtaks niet mals. Het eerste jaar betaalt men voor een leegstaand pand 3.000 euro. Het jaar nadien 6.000 euro … De taks blijft ieder jaar verdubbelen, tot de pandeigenaar een nieuwe invulling voor zijn winkel heeft”, aldus Vervarcke-Pattyn, die ook wil waken over sfeer en gezelligheid.

“We zetten straks ook in op meer terrassen en attractieve pleinen. Niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de winter. Tegen de start van de zomer komt er in de Lippenslaan een eerste faciliteitengebouw, met mooie nette toiletten en waar baby’s kunnen verschoond worden. Er zijn lockers voor de shoppers … Van zulke faciliteitengebouwen moeten er in Knokke-Heist meer komen, want het is ongelooflijk wat voor een vervuiling onze diensten op het strand en in de duinen vinden.”

De fiets op

“Als schepen van Lokale Economie ijver ik voor fietsvriendelijkheid. Meer vrijheid aan de fietser en minder aan de auto. Ik ben er voorstander van om Knokke-Heist stap voor stap gedeeltelijk autovrij te maken. Met gerichte publiciteitscampagnes, duidelijke communicatie en het actief betrekken van de handel en horeca bij ons beleid, zorgen we er met Lokale Economie voor dat heel wat zaken in onze gemeente ook tijdens deze crisis blijven floreren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier