Ann Van Essche is ambitieus in Izegem: “CD&V móét weer in de meerderheid”

© (Foto Frank)
Philippe Verhaest

Opnieuw deel uitmaken van de meerderheid. Met die eenvoudige, maar tegelijk moeilijke ambitie trekt CD&V straks naar de stembus. “Die zes jaar oppositie hebben echt wel lang genoeg geduurd”, vindt lijsttrekker Ann Van Essche. “We zijn het aan onszelf en aan Peter Defreyne verschuldigd om een goed resultaat neer te zetten. We willen zijn werk voortzetten.”

Nog eens zes jaar op de oppositiebanken doorbrengen, dat wil CD&V niet opnieuw meemaken. Daarom trekt het met een duidelijk doel naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober: de deur richting meerderheid weer open beuken. “CD&V móét gewoon weer mee het beleid bepalen”, benadrukt kersvers lijsttrekker Ann Van Essche (53). De Kachtemse is afkomstig van Aalst, maar woont ondertussen al 27 jaar in Izegem. Beroepshalve is ze regiomanager bij Markant Ieper-Roeselare, haar dagelijkse leven brengt ze door aan de zijde van Jef Maeseele en haar zonen Ruben (26) en Seppe (24).

In 2006 stond ze voor het eerst op de CD&V-lijst en ondertussen zetelt ze al negen jaar als gemeenteraadslid en bracht ze ook drie jaar in de OCMW-raad door.

En nu word je tot hét speerpunt van de komende verkiezingen gebombardeerd…

“Het lijsttrekkersschap bij CD&V was allesbehalve eenvoudig. In normale omstandigheden zou Peter Defreyne onze kopman geweest zijn, maar hij verloor op 3 november jammer genoeg de strijd tegen kanker. Toen we in september de gesprekken over de lijstvorming startten, was Peter nog onder ons. Aan de ene kant vond ik het een hele eer om de lijst te mogen trekken, maar tegelijk kampte ik met een erg dubbel gevoel. Alsof ik de plek van mijn beste vriend in beslag nam… Gelukkig kreeg ik de zegen van Peter. Hij stelde het belang van zijn geliefde partij immers boven alles.”

“Als kandidaat-burgemeester zal ik indien nodig mijn verantwoordelijkheid nemen”

Was Peter er nog bij geweest, dan stond je nu op plaats twee.

“Klopt. En we zouden de ideale tandem gevormd hebben. Nu is het nog zoeken naar de juiste persoon om de tweede plaats te bekleden, maar ook daar zullen we een weloverwogen keuze maken.”

Heeft Peter je nog goeie raad meegegeven?

“Hij bleef tot op het allerlaatste moment met CD&V en bij uitbreiding de Izegemse politiek begaan. Hij weigerde de handdoek te gooien. Die mentaliteit deel ik. De afgelopen zes jaar waren allesbehalve makkelijk voor onze partij, maar we zijn enorm gemotiveerd om straks het verschil te maken. Tijdens vergaderingen komt Peter nog vaak te sprake. Dan vragen we ons af wat zijn standpunt zou geweest zijn of hoe hij de zaken zou aanpakken. Tijdens deze race richting oktober zal hij onbewust aanwezig zijn bij ons, daar ben ik van overtuigd.”

Is CD&V het aan Peter Defreyne verplicht om een degelijk resultaat neer te zetten?

“Zonder meer. Het zou het ultieme eerbetoon aan Peter zijn, want we willen zijn erfenis voortzetten.”

Opvallend: straks bevolken een pak jonge mensen jullie lijst.

“Een bewuste keuze, want de verjonging is nodig. Veel mensen dachten dat CD&V in Izegem op sterven na dood was, maar nu bewijzen we het tegendeel. Jeugdig enthousiasme, gekoppeld aan ervaring. Met veel goeie ideeën. Die jonge mensen zijn immers onze politieke toekomst. Het is onze taak om ze klaar te stomen. Samen met Gerda Mylle voel ik me zowat de moeder van onze partij.” (glimlacht)

Waar zet CD&V straks op in?

“We willen een milieufonds oprichten om onze stad leefbaarder en groener te maken en tegelijk inzetten op een ruimtelijk beleid dat Izegem als industriestad beschouwd, maar tegelijk eerbied heeft voor land- en tuinbouw. Ook de adviesraden moeten in ere hersteld worden, want die werden de afgelopen jaren wat verwaarloosd. Inspraak voor de burger wordt een belangrijk item voor ons en we willen ook de mogelijkheden van een stedelijk referendum benutten om sommige kwesties op te lossen. We willen daarnaast focussen op de zorgfunctie van de stad, met een sterkere uitbouw van de kinderopvang, speelpleinwerking, thuiszorg voor bejaarden en het ondersteunen van jeugdverenigingen. Veel werk op de plank, maar dit zijn thema’s die élke Izegemnaar beroeren.”

Stel: jullie staan straks aan de winnende kant van de verkiezingsstrijd en zijn aan zet. Met wie ga je een coalitie aan?

“We hebben geen voorkeur. We voeren nu al gesprekken met bepaalde partijen, maar de kaarten moeten eerst geschud worden. Daar beslist de kiezer straks over. De versplintering van de Izegemse politiek lijkt me wel niet meteen een goeie zaak.”

Als lijsttrekker ben je ook kandidaat-burgemeester. Wat als die kans zich voordoet?

“Dan zal ik mijn verantwoordelijkheid opnemen. Het belangrijkste is dat CD&V als collectief een sterke prestatie neerzet. Daar is het mij om te doen: de partij steunen en ze voorbereiden op de toekomst. Daarom zal ik op de provincieraadslijst te zien zijn. Want CD&V verdient een zo sterk mogelijke vertegenwoordiging.”

(PVH)