Ann Soete is Brugse schepen van Burgerzaken en Onderswijs: “School of Arts oprichten”

Schepen Ann Soete wil een goeie dienstverlening voor elke Bruggeling. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Ik wil de mogelijkheid onderzoeken om in Brugge een School of Arts op te richten. Dat kan een hefboom zijn voor de creatieve maakindustrie. We moeten een voltijdse secundaire richting muziek kunnen uitbouwen, gezien het historisch belang van muziek voor onze stad.” Aan het woord is Ann Soete (Open VLD Plus), schepen voor Burgerzaken en Onderwijs.

De politieke transfer van Ann Soete, tot 2017 lid van N-VA, leverde Open VLD Plus een extra zitje op in de gemeenteraad. Toen de liberalen toetraden tot het stadsbestuur, was het logisch dat Ann Soete hiervoor zou beloond worden. Bijgevolg is ze tot 30 juni 2021 schepen van Burgerzaken en Onderwijs. Daarna volgt partijgenoot Jasper Pillen haar op.

Als schepen van Burgerzaken is Ann Soete de Brugse ambtenaar van burgerlijke stand. Met veel plezier zal ze verliefde Brugse koppeltjes huwen. “Je ontmoet gelukkige mensen van alle rangen en standen. Dat maakt het zo aangenaam. Op jaarbasis trouwen er in het Brugse stadhuis 500 echtparen. Enkel Zeebruggenaren die het wensen, kunnen hun jawoord op vrijdagnamiddag in het Zeebrugse gemeenschapshuis geven.”

Verdere digitalisering

Er wacht Ann Soete een belangrijke uitdaging. De verdere digitalisering van de Dienst Burgerzaken. “Het is de bedoeling om jonge ouders voortaan de kans te geven online de aangifte van hun pasgeboren baby te doen. En voor de huwelijken werken we aan een digitale kalender. Zo zullen verloofden geen halve dag verlof meer moeten nemen om in het Huis van de Bruggeling een passende huwelijksdatum te zoeken.”

Die digitalisering kadert in het gastvrije en klantvriendelijke onthaal dat de stad nastreeft.

“Maar we vergeten evenmin de oudere mensen die hun weg niet vinden in de digitale wereld. Zij moeten kunnen rekenen op een comfortabele en snelle dienstverlening aan het loket. Ik stel vast dat de loketten in Dudzele en Zwankendamme compleet verouderd zijn. We zullen in die deelgemeenten een mobiel loket opzetten.”

Veel kansarme gezinnen die hun kinderen zonder eten naar school sturen, weten niet dat ze onderwijscheques kunnen aanvragen

“Voor minder mobiele mensen zullen we een dienstverlening aan huis, maar ook in de woon- en zorgcentra en serviceflats organiseren. Naar het voorbeeld van Gent zal hiervoor een Bruggelingen-bus alle wijken aandoen. Een aantal mensen raakt moeilijk in het Huis van de Bruggeling. Dat heeft uiteraard te maken met de vergrijzing van onze bevolking.”

Aanvankelijk was Ann Soete niet enthousiast over het project. “Een gecentraliseerd Huis van de Bruggeling aan het station haalde een openbare functie en stadsambtenaren weg uit de binnenstad. Maar het Huis van de Bruggeling doet het zeer goed. Inzake klanttevredenheid scoort het uitmuntend.”

Muziekopleiding

In het stedelijk onderwijs moeten volgens Ann Soete integratie, gelijke kansen en meertaligheid centraal staan. “Het is belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk naar school gaan. Ook nieuwe Bruggelingen. Zo lopen die kinderen geen achterstand op. Er zullen brugfiguren aangesteld worden die de betrokkenheid tussen de scholen en de ouders optimaliseren. En waarom niet de scholen openstellen voor kinderopvanginitiatieven? Ik geloof in het gemeentelijk onderwijs, maar we moeten de samenwerking stimuleren. Ook met de buurt en de sportclubs. Een samenwerking tussen onze kunstscholen moet kunnen leiden tot een School of Arts, mét voltijds secundair muziekonderwijs.”

Een ander pijnpunt is de armoede. “Het aantal leerlingen dat met een lege boterhammendoos op school toekomt stijgt. Daarom wil ik het systeem van de onderwijscheques uitbreiden en beter bekend maken bij de Bruggelingen. Veel kansarme gezinnen, die hun kinderen zonder eten naar school sturen, weten niet eens dat ze onderwijscheques kunnen aanvragen. Gezonde voeding is voor elk kind van levensbelang”, aldus Ann Soete, die erop wijst dat de Stedelijke Nijverheids- en Taalleergangen uitstekend werk leveren voor de integratie van nieuwkomers. “40 procent van de lesuren gaan naar anderstaligen die Nederlands leren.”

Er volgen momenteel 11.181 leerlingen les aan de acht stedelijke scholen in Brugge. Het verheugt Ann Soete dat de stedelijke Academie een oplossing gevonden heeft voor zijn lokalennood. “Er worden klaslokalen ingericht in de kerk en het klooster van de Zusters Redemptoristinnen in de Katelijnestraat. Bovendien zal er ook kunnen uitgeweken worden naar de Schippersschool langs de Komvest.”

Restauratie Conservatorium

Het historisch pand van het Stedelijk Conservatorium zal in 2020 grondig gerestaureerd worden. “Er is bijna 40 jaar niks meer gerenoveerd in dit voormalig stadspaleis. Tijdens de restauratie zullen er acht klaslokalen in het Hof Bladelin ingericht worden. Daarnaast waken we over voldoende leslokalen in de deelgemeenten.”

Ann Soete werkt ook aan een oplossing voor het directeursprobleem in het Conservatorium. De verplichte heraanstelling van Günter Carlier blijft voor een gespannen sfeer zorgen. “Gelukkig hebben we een lerarenkorps, zo worden de kinderen niet de dupe van de situatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier