An Vanden Bussche, lijsttrekker Groen Tielt: “We laten ons niet meer ringeloren”

An Vanden Bussche: "Met kleine ingrepen kan je het sociaal en groen weefsel in een stad versterken." © Foto LVA
Lieven Vancoillie

Niet Lut Dornez of Stefaan De Clercq, maar An Vanden Bussche (43) wordt als lijsttrekker van Groen in oktober uitgespeeld. “We laten ons geen tweede keer ringeloren door SP.A.” Respect. Het is een woord dat An nastreeft in alles wat ze doet. “In elk engagement dat ik opneem, is respect aanwezig: voor de natuur, voor dieren, voor de medemens… Alles draait rond respect.”

“De groene ideeën sluiten het langst bij mijn persoonlijk gedachtegoed aan”, zegt de goedlachse en gedreven An Vanden Bussche, die niks gemeen heeft met het cliché van een saaie ambtenaar. De veertiger, die in 2003 in Tielt kwam wonen, gaat voor een weloverwogen aanpak, waarbij respect het belangrijkste fundament vormt. “Tijdens en kort na mijn studentenperiode werd ik mij van veel groene aspecten bewuster. Je hebt een job, je krijgt kinderen, je kijkt wat anders tegen het leven aan. Zeker in de richting gezinswetenschappen kwam die interesse nog meer aan de oppervlakte bovendrijven. De partij Groen sloot het best bij mijn ideeën aan.

Volgens An gaat het er onder meer om dat we als mens zeker niet superieur zijn. “We staan er te weinig bij stil, maar de natuur is het mooiste goed wat er bestaat. Maar als mens maken we te veel kapot. Ik sta met mijn boodschap uiteraard niet alleen. Ik wil graag ook de spreekbuis zijn van anderen, die dezelfde ideeën hebben, maar die minder snel uitdragen of uitspreken. Daar hoort zeker ook een groot respect voor de dieren bij”, zegt An.

Groter draagvlak

Via Het Reuzenhuis leerde ze Wendy Malego kennen. Zo rolde de groene bal ook in haar leven. “We zijn inderdaad de campagne in Tielt met een kleine bestuursgroep gestart: Stefaan De Clercq, Lut Dornez en ikzelf. Uit jullie KW-Flitspeiling is onder meer gebleken dat het draagvlak van Groen in Tielt groot genoeg is voor één of zelfs twee zetels. We krijgen de voorbije dagen en weken ook veel steun uit onverwachte hoek. Dat sterkt ons om ons met heel veel moed, inzet, kracht en engagement in de komende campagne te gooien.”

“Als partner in het SP.A-Groenkartel hadden we niks te zeggen over coalitiedeelname”

Niet langer in kartel met SP.A. “Zeker niet, nee. We zitten op vandaag nog in kartel, maar gaan als Groen in oktober alleen naar de kiezer. Je kent het verhaal van de ezel en de steen… We laten ons geen twee keer in de hoek zetten. Het begon al op de verkiezingszondag toen we als partner in het SP.A-Groenkartel niks te zeggen hadden over coalitiedeelname. Nee, dat zijn we nooit vergeten. Dat SP.A nu afkomt met groene aandachtspunten en realisaties zijn onze verdiensten. We hebben onze les wel geleerd. Ook daarin draait alles rond respect, of het gebrek eraan.”

Zwakke weggebruiker

Terugblikken heeft verder geen zin. “Nee, we gaan uit van eigen sterkte, van onze programmapunten. We merken dat we veel sterker staan dan in 2012. Ook in Tielt wordt de bewustwording almaar groter, niet in het minst bij de grote groep jongeren. Dat engagement vraagt energie, maar het geeft me ook veel energie. Ik ben iemand die graag bezig is, die graag dingen aanpakt. Ik heb ook een fantastische partner, die me die vrijheid geeft en mij steunt.”

An Vanden Bussche wil niet alleen meer fietsstraten in het centrum. “Voorrang aan de zwakke weggebruiker, met daarachter de wagens. Mits kleine aanpassingen en een klein budget kan het centrum aangenamer en groener worden gemaakt. De zomers worden almaar warmer, maar er zijn in het centrum te weinig bomen, te weinig schaduw. Mensen zouden veel meer buitenkomen, een praatje maken. Het is maar één groen punt om het sociaal weefsel ook in onze stad te versterken.”

Privé

An Vanden Bussche (43) groeide op in Torhout. Ze woont samen met haar partner Marnix De Vrieze en is de mama van twee kinderen Gentil (15) en Julot (13) Ciers.

Opleiding en loopbaan

Na haar middelbaar onderwijs richting menswetenschappen studeerde An in Gent een bachelor boekhouden, later aangevuld met gezinswetenschappen. Ze werkt als ambtenaar voor de Vlaamse overheid in Gent, waar ze op de dienst milieuvergunningen adviezen voor de provincie voorbereidt.

Vrije tijd

An is lid van Natuurpunt De Torenvalk, volgt de actualiteit in kranten en maakt tijd vrij om een boek te lezen. Vroeger was ze ook als ouder geëngageerd in de Freinetschool Het Reuzenhuis. An zetelt in de milieuraad en de raad van bestuur van de bib.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.