An Capoen (N-VA) wil duidelijk signaal inzake anti-homowetten in Afrikaanse partnerlanden

Redactie KW

In 13 van de 18 Afrikaanse landen waarmee België een overeenkomst heeft, is er sprake van verschillende vormen van discriminatie.


Aanleiding voor de oproep is een reeks nieuwe maatregelen in Tsjaad. Tsjaad is zo het 37e Afrikaanse land dat maatregelen treft tegen holebi’s. Ook in 13 van de 18 Belgische partnerlanden is er sprake van allerhande discriminatie, in extreme voorbeelden gaat het zelfs om de doodstraf.

De Brugse An Capoen (N-VA), van Zillebeke afkomstig, ondervroeg hierover minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo. “Deze ontwikkelingen zijn zeer onrustwekkend”, zegt ze. “In 13 van de 18 Belgische partnerlanden voor ontwikkelingssamenwerking bestaan er vormen van discriminatie t.o.v. holebi’s. Nochtans bepaalt de ‘Wet betreffende Belgische Ontwikkelingssamenwerking’ dat mensenrechten – zoals seksuele geaardheid- prioritair zijn voor een Belgische ontwikkelingssamenwerking.”

Het regeerakkoord voorziet een koppeling van onze steun aan meetbare bewijzen voor de uitbouw van een solide en democratische maatschappij. Op een mondelinge vraag van Kamerlid An Capoen (N-VA) in de commissie Buitenlandse Betrekkingen verklaarde minister De Croo dat hij het beleid van zijn voorgangers zal veranderen. Hij gaat onderzoeken hoe de Ontwikkelingssamenwerking gekoppeld kan worden aan concrete vooruitgang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier