Alveringem wil niet intekenen op waarschuwingssysteem BE-Alert

Het Alveringemse schepencollege ziet niet genoeg voordelen om op BE-Alert in te tekenen. © AB
Redactie KW

Op dit moment hebben 60 van de 64 West-Vlaamse gemeenten ingetekend op BE-Alert, het waarschuwingssysteem van de overheid in geval van noodsituaties. Alveringem deed dat nog niet en is het ook niet van plan. “Het schepencollege vindt het lang niet zinvol genoeg om er jaarlijks 1.100 euro aan te spenderen”, zegt burgemeester Liefooghe.

Het project BE-Alert werd midden 2017 gelanceerd door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Met BE-Alert kunnen inwoners via sms en mail op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie in hun buurt, gemeente of provincie.

“Maar liefst 60 West-Vlaamse steden en gemeenten zijn al in het systeem ingestapt. Er zijn vandaag slechts vier gemeenten die dat niet willen doen”, zegt provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA), die de cijfers opvroeg bij de gouverneur. “Het betreft Ingelmunster, Moorslede, Oostrozebeke en Alveringem. Het is nochtans belangrijk dat iedere gemeente aangesloten is in het kader van een mogelijke provinciale ramp, wat hopelijk niet zal gebeuren. In 2019 heeft BE-Alert in onze provincie al tien keer zijn nut bewezen: twee keer voor brand, één keer voor een gevonden vliegtuigbom, vier keer voor een industriële brand en drie keer voor de aankondiging van noodweer. De dienst Noodplanning van de provincie is bereid om samen met het nationaal crisiscentrum langs te gaan bij de resterende vier West-Vlaamse gemeenten. Maar uiteindelijk beslissen de gemeentebesturen autonoom of ze willen instappen. Ik kan hen enkel aanmoedigen om dit te doen.”

Kinderziektes weg

Ook provinciegouverneur Carl Decaluwé is voorstander. “Bij hun eedaflegging heb ik alle burgemeesters gewezen op hun bevoegdheid op vlak van noodplanning”, klikt het bij de gouverneur. “En aan de burgemeesters die geen fan zijn, heb ik de voordelen van de alarmeringstool benadrukt. Ja, in de beginfase waren er groeipijnen. Maar de kinderziektes zijn er ondertussen uit en BE-Alert is nu een stuk robuuster en gebruiksvriendelijker.”

De kostprijs om als gemeente lid te worden, bedraagt 1.100 euro per jaar: ik vind dat weggesmeten geld

Burgemeester Gerard Liefooghe stelt dat Alveringem niet zal intekenen, nu niet en ook later niet. Noch hij, noch de rest van zijn schepencollege zien het als een meerwaarde. Zijn de 60 geabonneerde gemeenten dan slechte huisvaders, of zijn de vier buitenbeentjes gewoon zomaar koppig? “Diegene die intekenen, hebben gelijk. Zij die niet intekenen, hebben ook gelijk”, zegt Gerard Liefooghe. “Persoonlijk vind ik dat er genoeg kanalen zijn langs waar burgers geïnformeerd kunnen worden en dat we er geen moeten bij creëren. De kostprijs om als gemeente lid te worden, bedraagt 1.100 euro per jaar: ik vind dat weggesmeten geld. Vooral omdat burgers die dat wensen gratis kunnen intekenen op BE-Alert. Het zou ook enorm veel moeite kosten voor het gemeentehuis om alle contactgegevens van onze burgers te verzamelen én steeds actueel te houden.” (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier