Alveringem 2013/2018: de scherpe kantjes zijn eraf

We zien v.l.n.r. Gerard Liefooghe, Danielle Godderis-T'Jonck, Karolien Avonture, Marnik Vandenbroucke, Gerda Butaye, Johan Albrecht, Martine Huyghe, secretaris Hendrik Verschave, Marc Wackenier, Jean-Pierre Mouton, Philip Ameloot, Bart Coppein, Gerda Gheeraert, Germain Dhondt en Martine Rabaey. Op het muurtje staan Tom Sap (links) en Jacques Blanckaert. © Foto AB
Redactie KW

In Alveringem vonden in de voorbije bestuursperiode vier wissels plaats in de gemeenteraad. Karolien Avonture stapte al meteen over naar de OCMW-raad, voor de rest gebeurden de wissels bij CD&V en PRO.

Even terug naar oktober 2012. Anders dan nu waren er in Alveringem vier lijsten, waren er op voorhand geen coalitieafspraken en verdwenen de vier lijsttrekkers onmiddellijk na de bekendmaking van de uitslagen met ernstige blik uit het gemeentehuis om gesprekken te gaan voeren. Die stress blijft de lijsttrekkers nu bespaard. Wat wij van 2012 onthouden, is dat Gerard Liefooghe en Karolien Avonture dolgelukkig de Rethorica binnenkwamen – hij was burgemeester, zij OCMW-voorzitter -, dat de CD&V-schepenen Martine Rabaey en Germain Dhondt met 393 en 330 voorkeurstemmen niet goed scoorden en dat de fractie PRO haar verdriet op café ging verdrinken.

Alveringem 2013/2018: de scherpe kantjes zijn eraf

Een jaar later stapte schepen Rabaey uit de politiek. Haar publieke verklaring was dat haar schepenambt niet langer verenigbaar was met andere activiteiten, maar het was gaandeweg wel duidelijk geworden – vaak zelfs op de gemeenteraad – dat de relatie met haar eigen CD&V-collega’s en uiteindelijk ook met Gemeentebelangen afbrokkelde.

Ontslag Dhondt

Zoals afgesproken gaf Germain Dhondt begin 2015 netjes zijn schepenzetel door aan Johan Albrecht. Binnen CD&V was het de afspraak dat Germain ten laatste tegen 31 december 2015 zijn ontslag in de gemeenteraad zou geven, maar dat werd nog even spannend. Als kritisch raadslid was Germain niet gehaast om te vertrekken… Onder lichte druk van zijn partij kwam dan toch zijn ontslagbrief op Wyckhuize aan. Maar zijn laatste gemeenteraad, waarin hij – met de steun van schepen Jacques Blanckaert – OCMW-voorzitter Karolien Avonture verweet de kinderen van asielzoekers enkel naar de gemeenteschool te sturen, was wél memorabel.

“Ik volg vooral via de media nog wat er tegenwoordig in Alveringem gebeurt”, reageert Germain Dhondt nu. “En binnen het arrondissement vertegenwoordig ik Alveringem nog op het vlak van seniorenwerking. De huidige ideeën in Alveringem zijn niet altijd mijn ideeën, maar ik waardeer wel hoe jonge mensen het zien en aanpakken. Ik sta positief tegenover de kartellijsten. Omdat het gemak en duidelijkheid levert aan de kiezer.”

Terugkeer Coppein

In de tweede helft van de bestuursperiode kwam het ontslag van Bart Coppein (PRO) uit de gemeenteraad. Coppein bereidde de raad telkens goed voor, getuige zijn vele betogen. Maar de combinatie met zijn veeleisende job werd hem te veel. Eventjes maar, want Bart Coppein staat opnieuw op de lijst bij PRO & N-VA.

Ook Danielle T’Jonck (N-VA) evolueerde van een oppositieraadslid dat flink tekeer kon gaan – zo opperde ze drie keer dat de asielzoekers in Clep voor angst zorgen – naar iemand die al een tijdje véél minder kritisch is tegenover het bestuur.

Behalve Karolien Avonture viel er geen enkel vertrek of politieke wrevel te noteren bij Gemeentebelangen. Carine Everaert voelde zich in de loop van deze legislatuur niet meer goed bij de partij en vertrok, maar zij bekleedde geen mandaat.

Anno 2018 wordt er al een heel stuk minder op de man of vrouw gespeeld in de Alveringemse gemeenteraad. De vlijmscherpe kantjes zijn er wat af. Maar zet Philip Ameloot, Marc Wackenier en Marnik Vandenbroucke samen met burgemeester Gerard Liefooghe en zijn aanwezigheid werkt toch nog vaak als een rode lap op een stier. En wat betreft de leden van het schepencollege: die lijken – momenteel alvast – de beste vriendjes.

(Anne Bovyn)

Alveringem 2013/2018: de scherpe kantjes zijn eraf