https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Alsnog een verkiesbare plaats voor Van Volcem

Mercedes Van Volcem © BELGA
Redactie KW

Een opmerkelijke wending bij Open VLD: Vlaams parlementslid en Brugs schepen Mercedes Van Volcem, die geen genoegen nam met de haar aangeboden lijstduwersplaats op de federale lijst, krijgt alsnog een verkiesbare plaats: de derde plaats op de Vlaamse lijst.

Het gaat er behoorlijk woelig aan toe bij de West-Vlaamse liberalen. Gisteren stuurde Vlaams parlementslid en Brugs schepen Mercedes Van Volcem nog het nieuws de wereld in dat ze komende parlementsverkiezingen aan zich zou laten voorbijgaan.

De Brugse politica had immers verwacht de tweede plaats op de federale lijst te krijgen, maar moest zich tevreden stellen met de lijstduwersplaats. Ze nam daar geen genoegen mee, gezien het vanop die lijstduwersplaats erg moeilijk is om verkozen te geraken, en toonde zich erg ontgoocheld in haar partij.

Op een blijkbaar erg woelige en emotionele vergadering van het bestuur van Open VLD West-Vlaanderen kwam er echter een oplossing uit de bus. Stadens burgemeester en parlementslid Francesco Vanderjeugd bood haar namelijk zijn derde plaats op de Vlaamse lijst aan en neemt zelf genoegen met de vierde plaats. Een erg opmerkelijke wending dus. Mercedes Van Volcem bevestigde intussen het nieuws en toont zich erg tevreden met deze nieuwe wending. De derde plaats op de Vlaamse lijst zou immers wel een verkiesbare plaats moeten zijn. Emmily Talpe, de nieuwe burgemeester van Ieper, staat op de tweede plaats.

“Francesco Vanderjeugd heeft vrijwillig en ongevraagd zijn plaats afgestaan. Dit brengt hem heel veel respect op”, zo verklaarde lijsttrekker Bart Tommelein. Momenteel bezetten de West-Vlaamse liberalen drie zetels in het Vlaamse parlement, maar Tommelein mikt met de burgemeester van Staden op een vierde zetel. Burgemeester Marc Doutreluingne van Zwevegem is lijstduwer.

Ook Van Volcem is ingenomen met de geste die Vanderjeugd vrijdagavond deed op een urenlange en bewogen vergadering van de provinciale bestuursleden. “Francesco wou me echt aan boord houden. Het geeft een fijn gevoel als collega’s en het bestuur je werk waarderen en voor je opkomen”, reageerde Van Volcem. “Wat mij betreft is Francesco de Numero Uno van West-Vlaanderen.”

Naar de Kamer wil de partij minstens drie West-Vlaamse vertegenwoordigers sturen. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne trekt de lijst, met bedrijfsleider Kathleen Verhelst op de tweede plaats en eerste schepen Lieven Cobbaert uit Ichtegem op de derde plaats. De lijst wordt geduwd door het Brugse Kamerlid Sandrine De Crom.

(PDV/Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten