“Alles moet wijken voor de economie”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. De uit Vlamertinge afkomstige Birgit Leleu (37) woonde al op verschillende plaatsen in de States. Sinds twee jaar is St. Louis in Missouri weer haar thuis.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Birgit belandde via haar Nederlandse echtgenoot en zijn werk in de hotelsector voor een eerste keer in St. Louis in 2011. Daarna ging het naar Maui (Hawaï), Las Vegas en sinds twee jaar dus terug St. Louis. Het koppel heeft drie kinderen: Sienna (7), Colin (4) en Damian (1).

“Domme maatregelen”

“Ik heb edelsmeden/juweelontwerpen gestudeerd aan de academie van Antwerpen”, vertelt Birgit. “Omdat mijn man zo’n lange dagen klopt, werk ik zelf ‘s avonds, als cocktailserver bij de Chase Club in het Chase Park Plaza hotel. Als mijn man thuiskomt, vertrek ik naar mijn werk… Juwelen maak ik als ik de tijd ervoor vind.”

“Sinds Trump president is, kijk ik minder nieuws. Misselijk word ik van zijn press secretary en zijn zakenwereldvriendjes. Alles moet wijken voor de economie: het milieu, het onderwijs… Iemand aanstellen tot minister van onderwijs die nog nooit een openbare school heeft gezien: schrijnend. Pensioensparen schommelt nu heel erg door enkele domme maatregelen van Trump.”

Pint drinken met tegenstander

“Of ze hier weten dat ik geen Amerikaanse ben? Ja, door mijn accent. Maar daar heeft helemaal niemand een probleem mee. Hier word je niet in een vakje geduwd, ook niet als je voor of tegen Trump bent. Ik vind dat je hier minder snel als iets of iemand wordt bestempeld dan in België. Iedereen heeft hier het recht op een mening: dat is een van de redenen waarom ik zo hou van Amerika. Tijdens de optochten kan het er hevig aan toe gaan maar op het einde van de dag kan je gewoon een pint gaan drinken met je opponent.”

“Ik voel niet de nood om mensen uit hun bekrompen gelovige bubble te halen”

“Amerika en Europa zijn heel verschillend, op heel veel vlakken. Er wordt hier eigenlijk weinig gesproken over politiek in het dagelijks leven, veel minder dan in België. Via de sociale media kun je wel zien welke kant mensen kiezen en daar wordt wel gediscussieerd, het is makkelijker te discussiëren met een vreemde, vermoed ik.”

“Belgen te pessimistisch”

“Geloof speelt een belangrijke rol, veel onderwerpen zijn hier onbespreekbaar. Ik voel niet de nood om mensen uit hun bekrompen gelovige bubble te halen. Als dat hen gelukkig maakt, het zij zo, net als met hun patriottisme… Voor mij is dat te verregaand, maar goed.”

“Wij hebben nu een green card, maar willen citizenship zodat we ook buiten de VS voor onbepaalde duur kunnen werken. Amerika is wel onze thuisbasis geworden. Ik wil niet meer naar België terugkeren. Belgen zijn pessimistisch en beseffen vaak niet in wat voor luxeland ze wonen. Ze klagen steen en been over de pensioenleeftijd, over lange werkdagen. Ik raad hen aan om een paar jaar in het buitenland te gaan wonen…”