Albertplein in het Zoute krijgt na zeven jaar plannen totale make-over

Schepen van Stedenbouw Kris Demeyere stelde de plannen voor. © DM
Redactie KW

Hoe blazen we het hart van het Zoute nieuw leven in? Dat was de vraag van het gemeentebestuur. Na meer dan zeven jaar tekenen en hertekenen van de plannen is het Albertplein klaar voor een ingrijpende metamorfose.

Met een dambordlook, aangename terrassen, zitplaatsen, speelse waterpartijen en centraal een glazen volume is de bekende ‘Place m’as-tu vu’ klaar om opnieuw een glansrol op te nemen. De werken zouden eind dit jaar starten en twee jaar duren.

Een nieuwe parel, dat moet het vernieuwde Albertplein worden. “Ik herinner mij de jaren tachtig toen het Albertplein uitpakte met een aaneensluiting van horecazaken. Met de komst van retail verdween voor een stuk de gezelligheid van het plein”, vertelt schepen van stedenbouw Kris Demeyere. “Een plein moet gezellig zijn. Met die gegevens gingen we aan de slag. We schreven een ontwerpwedstrijd uit met horeca centraal op het plein. Daarnaast moest het plein zo transparant en licht mogelijk zijn. Daarbij kwam een unieke kans. Omdat we een overeenkomst hebben met de bouwheer van de One Carlton, waarbij we via hun appartementencomplex in- en uitgang nemen naar een ondergrondse parking, schept dit extra mogelijkheden voor het creëren van een supermooi plein waarbij het verkeer op één punt wordt gecentraliseerd.”

Geen bomen meer

“Architect Samyn tekende een meer dan geslaagd ontwerp”, gaat Kris verder. “We trokken met de plannen en een infovergadering verschillende keren naar de bevolking en hielden rekening met de opmerkingen. De voornaamste bezorgdheid was de hoogte van het transparante volume dat op het plein komt. We kwamen overeen om het glazen volume zo compact mogelijk te houden. Aanvankelijk waren in het ontwerp ook bomen voorzien, maar die zorgden voor te veel schaduw en werden afgevoerd. Bezorgdheden omtrent de uitlaatgassen en de rookafvoer werden aangepast. Ondertussen zijn alle bezwaren behandeld en zijn de voorbereidende en omgevingswerken achter de rug.”

“Het ‘Place m’as -tu vu’ wordt een open plein met centraal een glazen volume, een transparante koepel die opgaat in het landschap. In het glazen volume komt een horecazaak waarvoor we straks een concessie uitschrijven. Het Albertplein wordt bekleed in een variatie van zwart en wit. Het doet denken aan pianotoetsen, wat zo een speelse toets aan het plein geeft. Het wordt een plein van wand tot wand. Zonder straten er tussen, maar nog wel toegankelijk voor het verkeer, legt Kris Demeyere uit.

Ondergrondse parking

Zomerse evenementen worden er ook mogelijk. “De waterpartij schept een mogelijkheid om in de winter zelfs een ijspiste te maken. Want ook de kerstsfeer willen we straks moderner en gezelliger. We moeten niet enkel en alleen vasthouden aan het traditionele concept van een houten blokhut met een grote kerstboom. Verschillende kerstmarkten op verschillende pleinen lijkt me een leuke optie.

Ondergronds komt er een parking met twee niveaus met plaats voor telkens 150 wagens. Het wordt geen rotatieparking. Vanaf het moment dat de bouwvergunning rond is, kunnen we starten met de verkoop van de garages. We hopen met de make-over van het plein te starten na de Zoute Grand Prix in oktober. De werken zullen een tweetal jaar duren. Zeker is dat het vernieuwde Albertplein een eyecatcher en het kloppend hart van het Zoute wordt”, besluit schepen Kris Demeyere enthousiast. (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.