Aktie-f enige nieuwkomer in de Lendeleedse politiek

Actie-f is een project van Jong-Lendelede, SP.A en Groen.(Foto Frank)
Redactie KW

Er valt bij de verschillende politieke partijen nog maar weinig nieuws te rapen in verband met de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018. Alleen zullen de Lendeledenaren in de stemhokjes niet meer de naam Jong-Lendelede terugvinden, maar wel Actie-f, een project van Jong-Lendelede, SP.A en Groen.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Lendelede telt 17 rechtstreeks verkozen gemeenteraadsleden. CD&V is de grootste partij met tien zetels en heeft behalve burgemeester Carine Dewaele nog vier schepenen en vijf gemeenteraadsleden; N-VA had vier zetels, maar zag al vroeg Vincent Kint vertrekken, die als onafhankelijke ging zetelen. Ook Nils Van Synghel stapte uit de partij en zetelde eveneens een tijdje als onafhankelijke, maar nam dan ontslag als gemeenteraadslid. Jean-Claude Villez nam zijn plaats in voor N-VA. Jong-Lendelede leed fors verlies bij de vorige verkiezingen en hield slechts twee van haar zes zetels over. Samen voor Lendelede was nieuw en haalde één zetel.

Bij CD&V worden nog geen namen bekend gemaakt. “De lijst wordt zoals vroeger samengesteld in samenspraak met de drie geledingen van het CD&V: Beweging.net (het vroegere ACW), de middenstand (Unizo) en de landbouwers“, zegt voorzitter Nik Messely van het CD&V. “Alhoewel we de definitieve lijst waarschijnlijk maar pas volgend jaar maart zullen bekend maken, kan ik nu al zeggen dat burgemeester Carine Dewaele de lijst wel zal trekken. Ook het hele schepencollege zal op de lijst staan. We hadden bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen een sterke lijst en dat zal nu niet anders zijn.” Vincent Kint zou bij CD&V aansluiten, maar Nik Messely gaf daar nog geen bevestiging van.

N-VA onder eigen naam

De N-VA komt ook in 2018 onder eigen naam op. “We zijn volop bezig met de lijstvorming“, zegt voorzitter Erwin Danis. “We hebben ondertussen ook al een aantal nieuwe leden die zich willen engageren voor de komende verkiezingen. Maar met namen willen we nog niet naar buiten komen. Dat zal pas in de loop van volgend jaar gebeuren.”

Meer nieuws is er van Jong-Lendelede en Groen Lendelede. “Jong-Lendelede gaat niet meer onder die naam naar de verkiezingen”, zegt Etienne Vandewaetere. “Er is een nieuw project onder de naam Aktie-f en dat staat voor aktief en/in aktie.. Met kandidaten uit voorlopig drie geledingen: Jong-Lendelede, SP.A en Groen Lendelede. Maar er kunnen ook nog anderen bijkomen. We weten hoegenaamd nog niet wie er allemaal op de lijst zal staan. En ook nog niet wie op de eerste en de laatste plaats zal staan. We zijn ons compleet aan het herbronnen na de uitslag van de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. We hebben uiteraard al wat namen, maar zoeken nog nieuwe mensen die zich kunnen vinden in ons nieuw project en niet omgekeerd. Tegen november – dat is de afspraak intern – moet alles op poten staan. Het wordt dus nog knokken.”

Nog een open lijst

‘Samen voor Lendelede’ komt ook in 2018 met een eigen open lijst op. “Op vandaag is er wel nog niet zoveel bekend over wie op de lijst zal staan”, zegt Francis Bonte. “Ik vind het belangrijk om dit politiek project verder te zetten omdat ik er meer en meer van overtuigd ben dat politieke kleur op lokaal niveau niet zo belangrijk is, maar wel de verscheidenheid en inbreng van alle mensen die op de lijst staan. Elk heeft zijn eigen achtergrond en ervaring om mee te werken aan een beter Lendelede. En dit wordt niet bepaald door één of ander politiek kleur. We moeten dit veel ruimer zien en los van partijen. Wij opteren nog altijd voor een open lijst, waar de menselijke visie en ingesteldheid primeren op de politieke kleur.”

Francis Bonte vindt dat men de vraag moet durven stellen of de Lendeledenaar het goed vindt dat het altijd dezelfde partij is die Lendelede bestuurt. “Daarom wil ‘Samen voor Lendelede’ een waardig alternatief vormen binnen het huidige politieke landschap en verder actiever meewerken en nadenken over de prioriteiten in de gemeente. We proberen een sterke lijst samen te stellen, vertrekkend van een aantal mensen die zich bij de vorige verkiezingen kandidaat stelden, maar ook met nieuwe kandidaten. Daarvoor ondernemen we nog extra acties in Lendelede. Een aantal mensen hebben al hun medewerking toegezegd. Als je voor zo’n open lijst kiest, weet je dat de zoektocht langer duurt dan bij andere partijen, die kunnen putten uit hun ledenbestand. Maar we laten ons niet opjagen. De kwaliteit van de samenstelling van de lijst is voor ons het belangrijkste. We willen zoveel mogelijk Lendeledenaren vertegenwoordigen. Ik kan wel meegeven dat Ulla Werbrouck, een van de medeoprichters van ons politiek project, niet meer op de lijst zal staan.”

(IB)