Aftredend Tielts burgemeester Els De Rammelaere: “Ik zal het contact met de mensen missen”

Els De Rammelaere: "Ik wil besturen en niet vanuit de oppositie de man spelen." © Foto WME
Philippe Verhaest

Voor aftredend burgemeester Els De Rammelaere (N-VA/Open VLD) komt de verwijzing naar de oppositiebanken niet geheel onverwacht. “Dat is nu eenmaal eigen aan politiek”, zegt ze.

Dat een scenario waarbij N-VA/Open VLD uit de meerderheid zou verdwijnen tot de mogelijkheden behoorde, daar hield Els De Rammelaere al langer rekening mee. “Sinds Pascale Baert en Grietje Goossens zich van ons afscheurden, wisten we dat er iets aan de gang was”, zegt ze. “Maar uiteraard hoopte ik dat de Tieltenaar ons de kans zou geven om ons werk voort te zetten. Onze score is allesbehalve slecht, maar ik ben wel ontgoocheld in de gang van zaken. Onze coalitiepartner SP.A heeft wél fors verloren. Hadden ze de voorbije maanden zich iets constructiever opgesteld, dan was het misschien nooit zo ver gekomen.”

Pascale Baert als rode draad

“Zes jaar geleden zijn we als één hecht team aan deze rit begonnen, maar onderweg is het schepencollege flink verbrokkeld. Eigenlijk is Pascale Baert van Iedereen Tielt de rode draad in het hele verhaal. Zij overtuigde me om ruim zes jaar geleden het kartel met CD&V te verlaten, zij zorgde voor de nodige commotie door niet naar de gemeenteraad te komen en haar eisen te stellen toen Birger De Coninck van SP.A in opspraak kwam, zij scheurde zich los van Open VLD… En nu stapt ze mee in een coalitie met CD&V en Groen. Ik moet Simon Bekaert gelijk geven wanneer hij stelt dat de mensen van Iedereen Tielt al van in 2014 van binnen het schepencollege oppositie aan het voeren zijn.”

Rustiger leven?

Els’ persoonlijke score is met 1.472 voorkeurstemmen dan weer wel goed. “Ik ga zelfs licht vooruit in vergelijking met 2012. Dat bewijst dat de Tieltenaar ons beleid wel apprecieert. Ook Veerle Vervaeke heeft het als lijstduwer uitstekend gedaan (1.203 voorkeurstemmen, red.). Eigenlijk blijft de verdeling van zes jaar geleden dezelfde, alleen zijn er meer partijen bijgekomen, waarbij wij mooi overeind blijven.”

“CD&V nam Groen er wellicht bij om zeker te zijn, wanneer de andere coalitiepartner het weer eens zou laten afweten” – Els De Rammelaere

Of de aftredende burgemeester na Nieuwjaar nog in de gemeenteraad te zien zal zijn, laat Els voorlopig in het midden. “Misschien hou ik de politiek wel helemaal voor bekeken”, stelt ze. “Ik ben iemand die wil besturen, niet vanuit de oppositie elke maand de man wil spelen, zoals we dat de voorbije zes jaar hebben meegemaakt. Dat ligt me niet en is niet mijn stijl. Ik vrees dat ik op de oppositiebanken te veel mijn kas zal opfretten omdat ik het anders zou willen doen. Bovendien ben ik al bijna twintig jaar in de politiek actief. Begonnen in de oppositie, schepen geweest, parlementslid en eerste vrouwelijke burgemeester, dat kan niemand mij nog nadoen. Misschien is het tijd voor iets anders. Er is gelukkig ook nog een leven naast de politiek. Ik heb nog even tijd om alles op een rijtje te zetten.”

“Zes fantastische jaren”

Toch houdt Els een goed gevoel over aan haar zes jaar als burgemeester van Tielt. “Het waren zes fantastische jaren. Dit is een erg mooi beroep en geeft veel voldoening. Maar tegelijk is het enorm veeleisend en intensief. Ik ben nog altijd 24 uur per dag burgemeester, elke dag van de week. Niet alleen voor onze inwoners, maar ook voor alle personeelsleden van de stad. En straks is dat helaas voorbij. Het is zuur dat we ons werk niet kunnen voortzetten. Ik hield er echt van om mensen te kunnen helpen. Uit de kleinste zaken haalde ik vaak de grootste voldoening. Dat rechtstreekse contact met de mensen en de betrokkenheid zal ik wel missen, de politieke steekspelletjes niet.”

Collegesite

Nu Els De Rammelaere straks geen burgemeester meer is, moet ze ook op zoek naar een andere job. “Ik was bewust fulltime met de stad bezig, want alleen zo kan je die taak goed vervullen. Ik ben voor mezelf aan het bekijken wat ik nog wil doen. Misschien keer ik terug naar de balie of doe ik totaal iets anders. Ik heb nog even tijd. Ik hoop enkel dat ons werk van de voorbije zes jaar niet zomaar overboord wordt gegooid. In het hele dossier rond het Gildhof hebben we bewezen dat we moeilijke zaken ook tot een goed einde kunnen brengen en die niet uit de weg gaan. Wij hebben de collegesite van onder het stof gehaald, hopelijk vliegt het dossier straks niet opnieuw de diepvries in. De plannen liggen volledig klaar om uit te voeren. En zo zijn er nog een paar: het oc in Kanegem, de Sint-Amandstraat en de Neringenstraat… Ik hoop dat dit ook allemaal gebeurt. Niet voor mij, maar voor iedereen die in onze stad woont.”

Blijven volgen

Of Els straks in de gemeenteraad te vinden is of de actieve politiek vaarwel zal zeggen, hoe dan ook zal ze het reilen en zeilen in het Tieltse stadhuis wel blijven volgen, zegt ze. “Ik vraag me eigenlijk wel af wat Groen bij de coalitie zal doen. Ze hebben geen schepenmandaat en zijn er door CD&V wellicht bijgenomen om zeker te zijn van de meerderheid, wanneer de andere coalitiepartner het weer eens zou laten afweten.”