Afscheidsfeest voor Tony Vandemaele uit Dentergem: “Blij dat ik tegengewicht kon bieden”

Nu Tony Vandemaele afscheid van de actieve politiek neemt, komt er meer tijd vrij voor andere zaken, zoals de koers en de voetbal, en zijn kleinkind. "Toch zal ik de politiek vanop een afstand blijven volgen", zegt hij. © vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Gemeenteraadslid Tony Vandemaele (70) zegt na 18 jaar de politiek vaarwel. Hij begon zijn carrière bij Stap 4, zetelde als onafhankelijke en stond mee aan de wieg van de huidige oppositiepartij Focus8720. Vandaag, vrijdag 15 maart, wacht hem nog een welverdiend bedankingsfeestje.

Het maatschappelijke engagement van Tony Vandemaele was er al voor hij zijn eerste stappen in de politiek zette. “Ik was eind jaren 90 actief als interim-voorzitter van de sportraad na het overlijden van mijn voorgangster”, begint hij zijn verhaal. “Sport is altijd al een van mijn voornaamste interesses geweest. In mijn jonge jaren voetbalde ik bij KZ Dentergem. Eerst in derde, later in tweede en uiteindelijk weer in derde provinciale. Ook bij Sport- en Feestkomité De Zwaluw neem ik al jaren een coördinerende rol op. Die voetbalcarrière is na een auto-ongeval onderbroken en later kreeg ik ook een blessure aan de linkerknie. Ik ben er nog jarenlang mee blijven sukkelen, want ik ben uiteindelijk meerdere keren aan die knie geopereerd. Het was voor mij een voorzichtige, zijdelingse kennismaking met het politiek gebeuren in de gemeente.”

Nieuw Politiek project

De echte stap naar de politiek kwam er in 1999. Toen kreeg Tony de vraag om zich bij het nieuwe politieke project Stap 4 aan te sluiten. “Dat stond voor Samen, Toekomstgericht, Anders en Participatie, met het cijfer 4 als verwijzing naar de vier gemeenten“, gaat Tony verder. “Ik heb er even over moeten nadenken, maar besloot uiteindelijk toch om me ervoor te engageren. Met succes, want ik werd tot gemeenteraadslid in de oppositie verkozen.”

Eens je een mandaat hebt, ben ik van mening dat je je belofte aan de kiezer die je verkozen heeft ook moet waarmaken

In 2006 kwam de partij een tweede keer bij de gemeenteraadsverkiezingen op, maar interne strubbelingen zorgden voor onrust. “Enkele leden, onder wie kopvrouw Veerle Lisabeth, wilden uit onvrede met de resultaten van de verkiezingen bij de start van de nieuwe legislatuur in januari 2007 de zittingen van de gemeenteraad niet meer bijwonen”, legt Tony uit. “Ik kon me daar, samen met andere leden als Frans Bearelle, Marianne Verbauwheede en Luc Vercaemer niet in vinden en besloot uiteindelijk als onafhankelijke te gaan zetelen. Eens je een mandaat hebt, ben ik van mening dat je je belofte aan de kiezer die je verkozen heeft ook moet waarmaken. Dat was geen fijne periode, maar ik koester daar geen wrok rond. Het was een tegenslag, maar we hebben onze rug gerecht en we zijn doorgegaan.”

Tegengewicht

Tony weet na al die tijd nog precies waarom hij indertijd in de dorpspolitiek stapte. “Met Eendracht was er één machtsblok en in mijn ogen moet er altijd iemand zijn die wat tegengewicht moet bieden. Ik ben blij dat ik die taak heb kunnen uitvoeren. Wat tegengewicht bieden, want absolute macht is niet goed. Er moeten altijd controlemechanismen zijn en met een tweede partij in Dentergem konden we dat doel trachten te realiseren”, klinkt het.

Ik ben 70 jaar. Het is tijd om me op andere zaken te focussen

Later stond Tony mee aan de wieg van nieuwe oppositiepartij Focus8720. Die behaalde in oktober vorig jaar – net als in 2012 – zeven zetels. “Het scheelde vorig jaar geen haar of we hadden een extra zetel, maar het heeft niet mogen zijn”, zegt Tony. “Ik had me nog geëngageerd als lijstduwer, maar wilde geen al te grote rol meer spelen. Ik wilde de partij steunen, maar vond dat het aan de jeugd was om de fakkel over te nemen. Ik ben 70 jaar. Het is tijd om me op andere zaken te focussen.”

Privé

Tony Vandemaele (70) is getrouwd met Karlijn Vandervennet (64). Samen wonen ze in de Groeneweg. Ze hebben met Eefje en Joke twee dochters. Winter, de zoon van Eefje, is hun enige kleinkind.

Loopbaan

Tony was jarenlang projectleider-berekenaar bij metaalbouw Vuylsteke. Later oefende hij dezelfde job uit bij Van Maercke in Kluisbergen. Sinds 2009 is hij met pensioen. Hij zetelde 18 jaar als gemeenteraadslid.

Vrije tijd

Zijn hobby’s zijn fietsen en wandelen. Hij is ook actief in het Sport- en Feestkomitée De Zwaluw.

Toch betreurt Tony één zaak. “We hielden met de partij de vinger aan de pols, maar ik vind het spijtig dat we nooit echt op het beleid hebben kunnen wegen”, zegt hij. “De meerderheid deed vaak wat ze maar wilde en hield weinig tot geen rekening met onze opmerkingen. Dat zette zich ook door in adviesraden, waar vaak via allerlei kanalen toch mensen met een politieke achtergrond in zetelden. Vanuit de hogere overheid wordt de macht van de oppositie ook behoorlijk beperkt en dat is toch een spijtige evolutie.”

Meer inspraak

“Op de gemeenteraad zie je vaak onderwerpen verschijnen waarover het schepencollege al beslist heeft. Over gedane zaken debatteren heeft dan niet veel zin meer. In het laatste jaar van de vorige legislatuur is daar toch wat beterschap in gekomen en mochten we met onze partij mee brainstormen over de inkanteling van het OCMW in de gemeente en ook wat de uitbating van De Baliekouter betrof, mochten we ons zegje doen. Dus in dat opzicht is het inspraakklimaat in Dentergem toch een klein beetje verbeterd.

Joke Vandemaele volgt haar vader Tony op als gemeenteraadslid.
Joke Vandemaele volgt haar vader Tony op als gemeenteraadslid.© NVR

Of Tony iets zou veranderen, als hij toch in de meerderheid had gezeteld? “Ik vermoed dat ik wel wat andere accenten zou gelegd hebben”, klinkt het. “Wellicht zou ik het sportieve luik wat meer naar me toe getrokken hebben. Zo zou ik er bijvoorbeeld voor gezorgd hebben dat de voetbalvelden in Wakken dienen waarvoor ze gemaakt zijn. Als oppositieraadslid heb ik mijn taak ook altijd kunnen uitvoeren door me terdege voor te bereiden. Naast sport was vooral openbare werken mijn stokpaardje.”

Vanop afstand

Wat Tony met de vrijgekomen tijd zal doen, is duidelijk. “Meer tijd maken voor hobby’s als fietsen en wandelen, veel spelen met mijn kleinkind en uiteraard met veel goesting de koers en het voetbal blijven volgen”, lacht hij. “Al zal ik de gemeentepolitiek nog wel vanop een afstand blijven volgen. De leden van Focus8720 weten dat ze me altijd mogen bellen als er iets is. Verder ga ik me de komende maanden focussen op het 50-jarige jubileum van Sport- en Feestkomitée De Zwaluw. We organiseren een tentoonstelling en ik ben nog op zoek naar oude foto’s en documenten voor de precieze invulling. Mensen mogen me altijd mailen op tony.vandemaele@skynet.be”, besluit Tony.

“Fijn om te zien dat er opvolging is”

Met dochter Joke is er nog een Vandemaele die in de gemeentepolitiek is gestapt. Ze was al zes jaar OCMW-raadslid en zetelt sinds januari als gemeenteraadslid. Ze behaalde 734 stemmen, meteen ook beter dan vader Tony met 656 stemmen. “Het is natuurlijk fijn om te zien dat er opvolging is”, vertelt Tony. “Het doet deugd dat ze op die manier in mijn voetsporen treedt, al heb ik ze indertijd nooit zelf moeten aansporen om in de politiek te stappen. Dat was haar eigen keuze. Ze is bovendien mondiger dan ik en kan zeker haar mannetje staan. Ze was vroeger actief als Chiroleidster en werkt als zorgcöordinator en beleidsondersteuner bij een Roeselaarse scholengroep. Ze weet wat verantwoordelijkheid is en ik ben er zeker van dat ze een aanwinst is voor Focus8720. Via haar blijf ik ook nog zijdelings een beetje bij de politiek betrokken, dus dat is ook wel fijn. Of ik de politiek op die manier niet nét wat meer zal missen? Niet meteen. Als ik een hoofdstuk afsluit, gebeurt dat resoluut. Vroeger kon ik me al eens een dossier ‘inlezen’. Nu heb ik tijd voor heel wat andere zaken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier