Afscheidnemende OCMW-voorzitster bereidt zich voor op extra vluchtelingen in Ardooie

OCMW-secretaris Patricia Desmet en OCMW-voorzitter Marleen Lepla: "We roeien met de riemen die we krijgen." (Foto SL)
Redactie KW

Het OCMW-bestuur maakt na drie jaar de balans op. Ze zijn vandaag schuldenvrij, maar staan de komende drie jaar voor heel wat uitdagingen. En onzekerheden, want het is niet duidelijk of de gemeente klaar is om vluchtelingen op te vangen.

De afgelopen drie jaar heeft het OCMW in Ardooie de handen vol gehad. “Daarbij werd naast sociale dienstverlening ook zwaar ingezet op thuiszorg. Het debacle rond de Woonzorgtandem heeft het OCMW zo goed mogelijk proberen te opvangen. “We roeien met de riemen die we krijgen, maar ik steek niet onder stoelen of banken dat elke euro heel nuttig besteed wordt en de steun van de gemeente in de toekomst levensnoodzakelijk is”, aldus OCMW-voorzitster Marleen Lepla. Dat bewijzen onder meer de cijfers van de mantelzorgtoelagen, goed voor een flinke 74.000 euro op jaarbasis. De oplaadterminals voor de budgetmeter werden maar liefst 810 keer gebruikt.

Maar het OCMW kijkt vooral vooruit. Volgend voorjaar stapt, na Koolskamp, ook Ardooie in het project Zilveren Vingers. Ook worden sociale woningen systematisch opgeknapt en worden er carports geplaatst. Maar ook de vluchtelingenproblematiek loert om de hoek. “We wachten nog het resultaat van het spreidingsplan af”, aldus Marleen. “Zo zullen we straks al zeker een Syrisch gezin met drie kinderen opvangen. Dat vraagt om een intensieve begeleiding, wat de nodige mankracht vereist.”

“Als de overheid ons vraagt om extra vluchtelingen op te vragen, dan wordt het zoeken naar oplossingen. Want op de private markt staat niemand te springen om aan ons te verhuren, alhoewel ze zeker zijn dat ze op tijd de huur krijgen en de huurders begeleiding krijgen van ons.” In de Mgr. Roelensstraat wordt volgend jaar gestart met de afbraak en heropbouw van een huis, dat vanaf 2017 een extra gezin moet kunnen opvangen. VZW Open Kring stelt ook een huis ter beschikking. Vanaf 2018 wordt de materie overgeheveld naar de gemeente, zonder voorzitster Marleen Lepla. “Ik stop in 2018 met politiek en zal me dus ook niet verkiesbaar stellen”, klinkt het. (BVB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier