Afscheid van voorzitter Serge Van Damme in gemeenteraad De Panne

Serge Van Damme nam afscheid van de gemeenteraad. © SM
Redactie KW

Om beroepsredenen kan Serge Van Damme (ACT!E) de gemeenteraad van De Panne niet langer voorzitten. Dat zorgt voor wat verschuivingen binnen de partij in de gemeenteraad. Marc Hauspie is de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter en Tine Wouters raadslid.

De eerste gemeenteraad waarop de pers opnieuw welkom was, vond in de gemeentelijke feestzaal plaats. De tribune was opgeschoven en de raadsleden zaten op een veilige anderhalve meter afstand van elkaar. Afscheidnemend gemeenteraadsvoorzitter Serge Van Damme kreeg niets dan lof voor zijn politieke inzet van 25 jaar. Hij was jaren schepen, in de vorige legislatuur zetelde hij als fractieleider in de oppositie en tot voor kort zat hij de gemeenteraad voor. Door beroepsredenen kon hij die functie niet langer uitvoeren.

Compromissen sluiten

Nieuwkomer Marc Hauspie volgt hem op. Tine Wouters keert terug als raadslid nadat ze die taak al eens eerder tijdelijk had vervuld om de zieke Pascal Demuysere te vervangen. Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b) omschreef Van Damme als een meester van de lange, maar duidelijke teksten. Schepen Wim Janssens verwelkomde zijn partijgenoten Marc en Tine als nieuwe gezichten. Oppositieraadslid Pol George (CD&V) prees Serge Van Damme omdat hij voor iedereen respect toonde. Schepen Cindy Verbrugge (N-VA) leerde van hem het belang van compromissen sluiten. Ann Woestijn (DAS) wenste hem veel succes.

Serge Van Damme gaf zijn opvolger drie tips mee: respect voor iedereen, evenwicht bewaren en een persoonlijke invulling geven. Wat volgde was een staande ovatie. Schepen Michèle Vandermeeren gaf haar partijgenoot Serge Van Damme nog een fles bubbels.

Kritische Debaeke

Oppositieraadslid Arne Debaeke (DAS) kwam twee keer kritisch uit de hoek. Een eerste keer bij de goedkeuring van de verlenging van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeenteschool in Adinkerke en de scholengemeenschap Strand en Polder. “De ruim 100.000 euro die de gemeente daarin investeert zou ze beter besteden aan een scholensamenwerking in De Panne zelf en dan wel netoverschrijdend”, duidde hij. Onderwijsschepen Cindy Verbrugge (N-VA) onderlijnde vertrouwen te hebben in de schooldirecteur die de samenwerking ondersteunt. Ze gaf ook mee dat de scholen van De Panne en Adinkerke nu al goed samenwerken.

Debaeke peilde ook naar het succes van de Pannebonnen en vroeg naar de top vijf van handelszaken waar de bonnen het vaakst gespendeerd worden. Volgens schepen van Lokale Economie Stéphane Buyens (ACT!E) is het daarvoor nog te vroeg. “Nog niet alle inwoners hebben hun Pannebon Xtra. Van de gewone Pannebonnen die iedereen kon aankopen zijn er ruim 4.500 de deur uit. De actie loopt nog tot het einde van de maand. De Pannebon Xtra wordt momenteel het vaakst bij warenhuizen besteld.”

Daarop repliceerde Debaeke: “Het systeem heeft de lokale economie dus niet gesteund. Bovendien kreeg iedereen, ook die mensen die het eigenlijk niet nodig hadden, een Pannebon Xtra. Kon dat niet beter verdeeld worden?” Ook Frans Buyse (CD&V) had een opmerking. “Ik dacht dat de bonnen vooral bedoeld waren om de handel te steunen die maanden dicht moest. De warenhuizen waren voortdurend open en zijn nu de populairste sector waar de bonnen worden besteed.” “Iedereen voelt de coronacrisis”, verdedigde Buyens.

Renovatie gemeentehuis

De expositiezaal in het gemeentehuis zal tijdelijk ingericht wordt als flexibele kantoorruimte. “Iedere medewerker moet op voldoende afstand van elkaar kunnen werken. Een twintigtal personeelsleden zullen daar aan de slag kunnen. We investeren er 80.000 euro in”, zegt schepen Wim Janssens (ACT!E). Schepen Nicolas Luyssen (Het Plan-b) vulde nog aan dat er een haalbaarheidsstudie in opmaak is om van de Sint-Pieterskerk een bibliotheek te maken. Schepen Cindy Verbrugge (N-VA) antwoordde op vraag van Christophe Delrive (DAS) dat het schrappen van één expositieruimte geen invloed zal hebben op het culturele aanbod.

Dina Nevens (Het Plan-b) vroeg aan de gemeenteraad om mondmaskers en ontsmettingsgel in groep aan te kopen om zo de kostprijs voor de handelaars en horeca-uitbaters te beperken. “We zullen dit onderzoeken”, antwoordde burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-b). “Een groepsaankoop is niet altijd het goedkoopst. Je moet goed de hoeveelheden weten vooraleer je bestelt.”

Beperkt naar school

Raadslid Tine Wouters (ACT!E) vond het spijtig dat de kinderen van de gemeenteschool in Adinkerke maar drie halve dagen per week naar school konden. In de noodopvang is er volgens haar niet voldoende begeleiding. “We willen alle kinderen de kans geven om naar de klas te gaan”, antwoordde onderwijsschepen Cindy Verbrugge (N-VA). “De gemeenteschool beschikt dan wel over nieuwe klassen, die zijn niet voldoende groot om aan de strenge coronamaatregelen te voldoen. Ook de eetzaal en speelplaats zijn niet voldoende aangepast.” (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier