Afscheid van Francis Rodenbach (44): “Op één been, voor iedereen”

© a-JVGK
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Voormalig Kortrijks gemeenteraadslid Francis Rodenbach (CD&V) is woensdag onverwacht thuis in Kortrijk overleden. Francis – Cis voor de vrienden- raakte vooral bekend toen hij in 2014 opkwam voor het Vlaams Parlement en daarbij zijn geamputeerde been op een ludieke manier in zijn campagne verwerkte. Hij werd 44 jaar. De begrafenis vindt plaats op woensdag 15 mei om 11 uur in de Sint-Maartenskerk.

Oud-gemeenteraadslid Francis Rodenbach is een bekend figuur in het Kortrijkse. “Iedereen kent mij als die met zijn ene been en daar ben ik dik tevreden mee. Liever een been dan een slecht karakter”, zei hij daar ooit zelf over. Francis verloor zijn been door ziekte toen hij amper 10 jaar was. “Maar daar liet hij zich niet door tegenhouden“, vertelt oud-minister en Kortrijks gemeenteraadslid Stefaan De Clerck. Hij kende Francis sinds zijn geboorte en moedigde hem indertijd aan om in de politiek te stappen.

“Hij was een fantastische man met een droevig verhaal. Hij heeft op alle mogelijke manieren gevochten, maar uiteindelijk verloren. Ondanks zijn fysieke en mentale moeilijkheden bleef hij functioneren. Hij heeft onze laatste campagne nog meegedaan, was lid van verschillende verenigingen en deed fantastische dingen als gebiedswerker. Vooral zijn projecten met kunst in tuinen (Kunst op Zuiders gras, red.) vond ik fantastisch.”

Dankbaar

“Francis was een man waar je alles aan kon vragen. Hij was steeds beschikbaar en stond altijd te springen om te helpen. Hij danste, voetbalde, fietste en rende op dat ene been. Daar heb ik enorm veel respect voor. Maar de problemen bleven woekeren. Hij had altijd al een bepaalde kwetsbaarheid. Binnen de partij hebben wij geprobeerd om hem op te vangen en te helpen, maar we merkten de laatste maanden al dat het niet goed ging. We zagen Francis niet veel meer. Wij zijn hem dankbaar voor alles dat hij gedaan heeft. Ik begrijp welke last hij moest dragen, maar betreur het enorm dat die last op een bepaald moment te zwaar geworden is”, aldus een emotionele Stefaan De Clerck.

Francis Rodenbach met zijn goede vriend en partijgenoot Stefaan De Clerck.
Francis Rodenbach met zijn goede vriend en partijgenoot Stefaan De Clerck.© a-JVGK

Gebiedswerker

Francis kwam voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 wel nog op voor CD&V 4.0 maar raakte met net geen 700 voorkeursstemmen niet opnieuw verkozen. Hij startte zijn carrière bij de stad Kortrijk niet als politicus, wel als gebiedswerker en cultuurfunctionaris. Zo organiseerde hij verschillende keren het Student Welcome Concert, was hij verantwoordelijk voor grote producties in de Stadsschouwburg en programmeerde hij alles dat met pop- en rockmuziek te maken had. Toen hij in 2012 verkozen raakte als gemeenteraadslid moest hij die job opgeven en ging hij aan de slag als medewerker van Stefaan De Clerck. Uiteindelijk zetelde hij zes jaar in de gemeenteraad voor CD&V. Daarnaast runde hij zijn eigen evenementenbureau Woodleg, opnieuw een cynische verwijzing naar het feit dat hij maar één been had.

Afscheid van Francis Rodenbach (44):
© a-JVGK

Dat soort verwijzingen maakte Francis wel meer. Zo kwam hij in de nationale media met zijn verkiezingsaffiches in 2014. Hij stond op de 17de plaats en liet bewust een deel van de ‘1’ op de affiche weg. Dat zorgde voor opschudding bij andere partijen. Sommige politici verweten Francis bijvoorbeeld zijn handicap uit te buiten voor campagnedoeleinden. Iets wat die laatste ten stelligste ontkende.

KVK-supporter

Ook heel wat verenigingen konden rekenen op de steun van Francis. Zo was hij woordvoerder van wielerwedstrijd Kortrijk Koerse, voetbalde hij bij Amp Football Belgium en was hij secretaris van supportersclub Centrum. Hij was immers KVK-supporter in hart en nieren. De steunbetuigingen lieten woensdag dan ook niet lang op zich wachten. Francis was vader van een tweeling Arthur en Renée.

De begrafenis vindt volgende week woensdag, 15 mei om 11 uur in de Sint-Maartenskerk plaats. Vanaf vrijdag 10 mei opent Begrafenissen Geert een online rouwregister. Alle condoleances komen via deze weg bij de familie.

Francishttps://www.facebook.com/francis.benoit1https://www.facebook.comFacebook1

Cis, copain, collega. Novarock, schouwburg, St Amand, politiek. Gelachen, getreurd. Rock’n roll. We waren outlaws. En…

Geplaatst door Francis Benoit op Woensdag 8 mei 2019

rich1.0https://www.facebook.com/francis.benoit1/posts/10215996651323802552Felixhttps://www.facebook.comFacebook1

Het is een verschrikkelijke week.
We moeten veel te vroeg afscheid nemen van Cis Rodenbach.
Vanop de familiefeesten…

Geplaatst door Felix De Clerck op Woensdag 8 mei 2019

rich1.0https://www.facebook.com/felix.clerck/posts/10161695243725335552

Film- en videoclub Impuls maakte in 2014 de kortfilm ‘Cis ten voeten uit’ over het leven van Francis Rodenbach. Amateurcineast Jurgen De Frène maakte de kortfilm.

https://www.youtube.com/watch?v=yRy6N57PB9o

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier