Advocaat Paul Bekaert: “Puigdemont spreekt Catalanen vandaag of morgen nog toe”

© REUTERS
Redactie KW

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont spreekt de Catalanen donderdagavond of vrijdag toe tijdens een toespraak op de Catalaanse televisie. Dat heeft zijn advocaat Paul Bekaert – die zijn cliënt donderdagavond nog sprak – verklaard in Terzake. Tegen Puigdemont loopt een Europees aanhoudingsmandaat.

Het Spaanse gerecht heeft een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Carles Puigdemont en vier andere afgezette Catalaanse ministers, die zich nog in ons land ophouden, bevestigde Bekaert. De in Spanje achtergebleven ministers zouden intussen al in voorlopige hechtenis zitten. Bekaert sprak zijn cliënt donderdagavond over de kwestie. “Hij klonk zoals anders, niet meer of minder combattief en zelfzeker“, zei Bekaert. “Hij spreekt het Catalaanse volk deze avond of morgen nog toe op de Catalaanse televisie.” Meer details over die toespraak kon de advocaat niet geven.

De mensenrechtenadvocaat benadrukte wel dat zijn cliënt voorlopig in ons land blijft. “Uiteraard blijft hij hier. Hij heeft zijn volledige medewerking toegezegd aan de Belgische justitie.” Het aanhoudingsbevel tegen Puigdemont en de anderen wordt nu na vertaling overgemaakt aan het Belgische federale parket, waarna een onderzoeksrechter moet beslissen of ze in voorlopige hechtenis worden geplaatst.

Advocaat Paul Bekaert:
© BELGA

De rechter kan het aanhoudingsbevel ook afwijzen, of de Catalanen vrij laten onder voorwaarden. De correctionele raadkamer beslist daarna over de geldigheid van het verzoek. Als het mandaat conform is met de Belgische wet, dan wordt de overlevering aan het Spaanse gerecht toegekend, al is wel nog beroep én cassatieberoep mogelijk. Als het Belgisch gerecht de overlevering aan Spanje inderdaad toekent, gaat Puigdemont “zeker in beroep”, verklaarde Bekaert. “Dan volgen wij de ganse weg, dat staat vast.” Die procedure duurt makkelijk 1,5 tot 2 maanden, zei de advocaat nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier