Actiegroep Stoete Ostendenoare nu ook overdag actief

Redactie KW

De actiegroep toonde een destijds verboden cartoon aan het beeld van Koning Boudewijn op de Zeedijk. De actie vond, in tegenstelling tot eerdere acties, overdag plaats.

De Stoete Ostendenoare is als actiegroep een tiental jaar actief en haalde met acties fel uit naar het koningshuis en het koloniale verleden van ons land. In verschillende acties werd ook het stadsbestuur van Oostende gehekeld. Donderdag had De Stoete Ostendenoare een dubbele boodschap. Ze haalde de de cover van het weekblad Charlie Hebdo van augustus 1993 boven. Daarin is een cartoon te zien over de dood van Koning Boudewijn.

Actiegroep Stoete Ostendenoare nu ook overdag actief

In een mededeling liet De Stoete Ostendenoare weten : “Alle politici roepen nu ‘Je suis Charlie’ en schreeuwen over vrije meningsuiting, maar vergeten dat sommige van die politiekers indertijd die cartoon in België verboden. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken die het verbood was -jawel- de salonsocialist Louis Tobback ! Van hypocrisie gesproken ! In het kader van theater aan zee publiceert De Stoete Ostendenoare nu de indertijd verboden cartoon ‘.

De tweede boodschap was een mededeling dat ‘De Stoete Ostendenoare 40 jaar jong’ is. Het is een verwijzing naar het gelijknamige maandblad dat in 1976 ontstond en tot in de jaren 1990 verscheen in Oostende. Daarbij is een cartoon te zien die destijds in het blad verscheen.

(efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier