95 procent van de Bruggelingen willen zich laten vaccineren

Stefan Vankerkhoven

Er zijn al 36.000 Bruggelingen gevaccineerd. Dat is 36 procent van het aantal +18-jarigen. Dagelijks krijgen nu 2000 à 2.700 personen een spuitje. De Brugse burgemeester Dirk de fauw verklaarde tijdens de gemeenteraad maandagavond dat de vaccinatiebereidheid zeer groot is: “95 procent van de Bruggelingen die een uitnodiging kregen, dagen op in het vaccinatiecentrum.”

De Brugse gemeenteraadszitting startte maandagavond met een minuut stilte voor het plots overlijden van de amper 53-jarige Valerei Caron, die zeven jar lang de conciërge van het stadhuis was.

Burgemeester Dirk De fauw begon de raad met enkele coroancijfers: “Het aantal besmettingen gaat de goede richting uit, we zitten nu gemiddeld aan 130 besmettingen per dag. Een maand geleden was dat nog 245. Er zijn wel deze maand al 14 Bruggelingen bezweken aan covid-19, dat brengt het totaal op 337 Brugse overlijdens.”

Inmiddels zijn meer dan 36.000 Bruggelingen gevaccineerd. Begin mei zullen alle 65-plussers een eerste spuit gekregen hebben, begin juli zou de volwassen bevolking moeten gevaccineerd zijn.

2687 coronapv’s

Wat de naleving van de coronaregels betreft, zijn er al 2687 pv’s uitgeschreven, waarvan 129 in april. De helft ervan gaat om inbreuken op het samenscholingsverbod. “De Bruggelingen leven wel het quarantainebevel, na een vakantie in een rode zone, na. De politie controleerde 2331 adressen en moest amper 2 pv’s uitschrijven”, aldus de Brugse burgemeester. In dit coronajaar werden amper 48 wildplassers betrapt, maar het aantal klachten wegens nachtlawaai is verdubbeld tot 37.

Al 185 horecazaken kregen de toestemming om hun terras uit te breiden, gelet op de heropening op 8 mei. Raadslid Geert Van Tieghem (N-VA) vroeg om creatief om te gaan met de noodlijdende horeca.

Raf Reuse (Groen) vroegt om een troostplek voor corona in Brugge. Volgens Dirk De fauw zijn er meerdere gelijkaardige vragen van woon-zorgcentra. “Er zal een stilteplek ingericht woren, maar de locatie ligt nog niet vast.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.