87 procent van de Bruggelingen voelt zich gelukkig, maar….

Stefan Vankerkhoven

87 procent van de Bruggelingen voelt zich gelukkig. En toch is alles niet koek en ei in Brugge die Scone. Dat bleek maandagavond tijdens de gemeenteraadszitting.

De Strategische Cel van de Stad Brugge legde via schepen voor sociale zaken Pablo Annys (SP.a) en burgemeester Dirk De fauw (CD&V) haar halfjaarlijks opvolgingsrapport voor. Daaruit blijkt dat Brugge door haar inwoners aanzien wordt als een gastvrije en klantvriendelijke stad, warm en sociaal, met weinig discriminatie. 87 procent van de Bruggelingen voelt zich gelukkig en 86 procent is fier op zijn stad.

Toch wees schepen Pablo Annys op een verontrustende trend: steeds meer Brugse kinderen worden in armoede geboren en het aantal leefloners is gestegen. Eén van de redenen is dat Brugge steeds meer een diverse stad wordt. Bovendien is het aantal schoolverlaters hoog: elf procent van de Brugse tieners verlaat de schoolbanken zonder diploma op zak. Volgens burgemeester Dirk De fauw zijn de hoge huurprijzen en het feit dat een toenemend aantal Bruggelingen het toerisme als een bedreiging voor de leefbaarheid van de stad aanziet aandachtspunten voor de komende maanden en jaren.

Ziekteverzuim

Gemeenteraadslid Geert Van Tieghem (N-VA) somde enkele andere pijnpunten op: “Er is een bouwwoede in Assebroek, het Boudewijnpark verloedert, ik mis een globaal mobiliteitsplan voor de binnenstad en het ziekteverzuim onder het stadspersoneel is met 8,1 procent groot.”

Raf Reuse (Groen) pleitte voor meer betaalbare seniorenwoningen en hekelde dat 34 procent van de Bruggelingen meent dat het voor kinderen onveilig naar school fietsen is in Brugge. Doenja Van Belleghem (CD&V) wees op de nood aan meer mantelzorgers en Pascal Ennaert (Vooruit) stelde dat de helft van de Brugse huurders meer dan een derde van hun inkomen moeten besteden aan woonkosten: “Dat drijft hen in de armoede.”

Stefaan Sintobin (VB) vroeg zich af in hoeverre een enquête onder 2.000 Bruggelingen wel representatief is: “Er is een groot verschil tussen de binnenstad, Sint-Pieters en Zeebrugge. Ik hoor niks over de toenemende drugsproblematiek. En als 49 procent van de Bruggelingen tevreden is over het lokaal bestuur, betekent dit dat meer dan de helft van de ondervraagden dat niet is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier