3.550 Vlamingen houden IJzerwake

3550 Vlamingen op de Ijzerwake © RB
Redactie KW

Onder een stralende zon en in de schaduw van het monument van de gebroeders Van Raemdonck werd de 16de IJzerwake en het ceremoniële er rond afgerold. Het geheel werd met Vlaams trots gekruid via de jaarvlag, bloemenhulde, doden herdenking, sketches en samenzang. Gastspreker Jan van Malderen en voorzitter Wim De Wit hielden – zoals altijd trouwens – een vurig pleidooi voor een autonoom Vlaanderen.

Met de klassieke rituelen en een paar nieuwigheden werd de 16de IJzerwake andermaal een succesvol geheel. 3550 Vlamingen beleefden een intense dag. Men begon met de klassieke eucharistieviering waarin ook de jaarvlag werd naar voor gebracht. De Vlaamse accenten van de sprekers leidden meermaals tot een staande ovatie. Het terug naar 1815 werd eveneens benadrukt, op weg naar een Vlaamse staat zonder België was het motto.

Een failed state

“200 jaar na de Franse revolutie en 160 jaar na de afscheuring van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd in België een cordon sanitaire afgekondigd tegen al wie België in vraag stelt. Dat gebeurde door alle partijen die zich democratisch noemen en zich beroepen op Vrijheid, Gelijkheid, Broederlijkheid” stelde Jan van Malderen. Hij vervolgde:” Een groene postchristelijke linkerzijde van cultuurmarxisten in Vlaanderen, het rode kameraden profitariaat van de PS in Wallonië en rond de kringen van het industriële complex, opgebouwd sinds Leopold II, het Hof in Brussel. Het Hof, de spin in het web. Het instituut dat Vlaanderen en Wallonië vanuit Brussel tot een wingewest gemaakt heeft en België tot wat het nu is: a failed state. Gij Koning die nooit, zomin als uw voorvaderen, van Vlaanderen hebt gehouden of naar Vlaanderen hebt geluisterd, nooit aan onze verzuchtingen aandacht hebt besteed, nooit oog had voor het leed veroorzaakt door uw valse en laffe dienaars. Gij die nooit de ziel van Vlaanderen hebt willen voelen en voeden. Wij verwerpen uw recht ons als Koning te dienen” besloot Jan van Malderen.

Op eigen kracht

Vlaanderen moet zijn toekomst zelf kunnen bepalen

“Voor ons nog altijd onveranderd en niet te hertalen, samengebald in ‘Nooit meer oorlog, Godsvrede, en Zelfbestuur!’ En bovendien de verpersoonlijking van het moto van vandaag ‘Op eigen kracht naar Vlaamse macht’. De herinnering aan de grote oorlog staat dit jaar meer dan ooit in de belangstelling. Enkele weken geleden werd de slag bij Passendale uitgebreid herdacht. Een slachting die een half miljoen mensenlevens kostte en militair niets opleverde. Met veel aandacht voor de zinloosheid van deze oorlogsgruwel. En terecht” begon voorzitter Wim De Wit zijn toespraak. ‘Vlaanderen móet, nu meer dan ooit, zijn toekomst zelf kunnen bepalen. Zonder België, omdat het niet anders kan! Tegen België, omdat het moet! Vandaar, Vlaamse vrienden, dat ik traditiegetrouw wil besluiten met mijn immer terugkerend credo. Het credo waarmee ik al mijn toespraken besluit: wij staan en gaan voor niets minder dan voor een onafhankelijke Vlaamse republiek, die enerzijds zijn toekomst in een verenigd Europa van onafhankelijke volkeren naar eigen inzicht gestalte geeft én anderzijds blijft aansturen op een hereniging met Noord-Nederland” besloot De Wit. Vervolgens kwam de bloemenhulde en herdenking van de overledenen.

Kinderen IJzerwake

Naast de klassieke zaken staken ook een paar nieuwigheden de kop op. Met de kinderen IJzerwake plaatste men de ‘Kind vriendelijkheid’ hoog in het vaandel. Men leerde de kinderen van 5 tot 12 jaar spelende wijze de gedachte achter de IJzerwake ontdekken en kennen. Met ‘IJzer folk’ dat om 14 uur op een tweede podium plaats vond wilde men de jeugd aanmoedigen om er ook bij te zijn. Via dit soort volksfestival wilde men de jongeren aanwakkeren om zich ook te engageren voor de IJzerwake. Het was een streven om het geheel toegankelijker te maken ook voor de jeugd. In de grote creëert men de ontmoetingsplaats voor alle Vlamingen die trouw blijven aan het Vlaamse gedachtengoed. Men vond er eveneens het dorp, dit is een straat van afzonderlijke tenten waar bevriende handelaars hun diensten aanbieden. Door hun steun maken zij het organiseren van een IJzerwake mogelijk.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier