22 miljoen euro aan investeringen, maar geen belastingverhoging in Dentergem

Schepen van Financiën Philip Vanhaesebrouck en burgemeester Koenraad Degroote aan het kruispunt Gottemstraat-Wontergemstraat, waar een nieuwe verbindingsweg komt waarvoor 560.000 euro opzij wordt gezet. © BB
Redactie KW

De gemeente Dentergem investeert de volgende zes jaar telkens 3 miljoen euro in de aanleg van een vrijliggend fietspad in de Meulebekesteenweg (N305) en in de vernieuwing van de bib op de Hondiussite in Wakken. Het totale investeringsbudget bedraagt 22 miljoen euro.

Voor de aanleg van een afgescheiden fietspad op de Meulebekesteenweg zijn onteigeningen nodig en die beloven de prijs op te drijven tot zeker 3 miljoen euro. Voor een timing in dit dossier, dat al ruim 20 jaar aansleept, is het volgens burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) nog te vroeg. Ook het project bibliotheek in Wakken (eveneens 3 miljoen euro) is nog niet voor meteen. “Of we grondig gaan vernieuwen of kiezen voor een nieuwbouw, dat moet nog blijken.”

Verder pompt het gemeentebestuur 1 miljoen euro in het toekomstige Wielsbeekse instructiezwembad, zodat de Dentergemse scholen er de volgende 30 jaar gebruik van mogen maken.

Grondverwerving

“Er gaat ook heel wat geld naar grondverwerving”, zegt de burgemeester nog. “Zo zetten we 560.000 euro opzij in functie van een nieuwe verbindingsweg van de Gottemstraat naar de Statiestraat. Die wordt deels gefinancierd door de ontwikkelaar die op de vroegere Riva-site een kmo- en woonzone zal realiseren. Wij betalen een stuk van 400 meter, de doortrekking tot de Statiestraat, die voor een betere spreiding van het verkeer in de dorpskom zal zorgen. Vrachtwagens hoeven daardoor niet terug te keren via de Gottemstraat. Bovendien zullen het woonzorgcentrum en de school dankzij de nieuwe verbindingsweg via de achterzijde te bereiken zijn.”

We zetten 560.000 euro opzij in functie van een nieuwe verbindingsweg van de Gottemstraat naar de Statiestraat

Dentergem investeert ook in grond die moet dienen voor een buurtparking in de Mandelstraat, waardoor de parkeerdruk op straat zal verminderen en je bij het binnenrijden van Wakken een properder aanblik krijgt.

Andere aanzienlijke bedragen gaan naar een uitschuifbare wand, extra ramen en sanitair, een verbeterde akoestiek en camerabewaking in het Leieheem (370.000 euro) in Oeselgem, een buitenschoolse kinderopvang bij de school in Wakken (500.000 euro), de verbouwing van de kunstacademie (440.000 euro) en de uitbreiding van de technische loods in Markegem (300.000 euro).

Extra personeel

Er gaat ook 100.000 euro naar de verbouwing/renovatie van de schuur in de kinderboerderij op provinciedomein De Baliekouter in Wakken. Verder wenst de gemeente een aantal personeelsleden zoals een beleidsmedewerker, milieudeskundige, coördinator en een gemeenschapswacht aan te werven. “We hoeven voor dit alles niet te lenen, terwijl de opcentiemen en de aanvullende personenbelasting op respectievelijk 929 en 7,5 procent blijven”, zegt schepen van Financiën Philip Vanhaesebrouck (Eendracht), die nog meegeeft dat Dentergem volledig schuldenvrij is.

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.