207 straten, amper twee vrouwennamen: Kuurnse politici ijveren voor meer vrouw op straat

Ann Messelier, CD&V-schepen in Kuurne, met haar voorstel voor een vrouwelijke straatnaam: de Maria-Theresia Vancayseelestraat.© gf
Ann Messelier, CD&V-schepen in Kuurne, met haar voorstel voor een vrouwelijke straatnaam: de Maria-Theresia Vancayseelestraat.© gf
Olaf Verhaeghe

Op initiatief van schepen Ann Messelier (CD&V) voeren verschillende Kuurnse politici actie voor ‘meer vrouw op straat’, niet toevallig op internationale vrouwendag. Van de 207 straten in de gemeente dragen er vandaag amper twee de naam van een vrouw. Met enkele suggesties zoals de Zuster Fientjestraat wil men daar in de toekomst verandering in brengen.

De vrouwelijke bestuursleden van de gemeente Kuurne brengen op maandag 8 maart – niet toevallig internationale vrouwendag – de actie ‘meer vrouw op straat’ onder de aandacht. Radio 1-presentatrice Sofie Lemaire is al langer een voorvechtster van meer vrouwennamen voor straatnamen. De Kuurnse politici volgen haar voorbeeld nu door elk een vrouwelijke straatnaam voor te stellen voor de gemeente.

Ann Messelier, op dit moment de enige vrouwelijke schepen en initiatiefneemster, wijst op de noodzaak van de actie. “In onze gemeente dragen slechts twee van de 207 straatnamen de naam van een vrouw. Vrouwen hebben een belangrijke rol in onze maatschappij en in de wereld”, duidt ze. “Velen zijn op de achtergrond actief, maar hun solidariteit, zachtheid en strijdvaardigheid is enorm. Dat willen we onder de aandacht brengen. Het is aan ons om de rechten van vrouwen te blijven verdedigen en hen in het straatbeeld te brengen.”

Zowel schepen Messelier zelf als enkele andere gemeenteraads- en OCMW-raadsleden in Kuurne doen nu al enkele suggesties voor vrouwelijke straatnamen. Onder meer de Marie-Thérésia Vancayseelestraat, de eerste vrouwelijke schepen in Kuurne, als de Jeanne d’Arcstraat, het Moederplein als de Zuster Fientjestraat passeren de revue. Het Kuurnse gemeentebestuur neemt zich voor om bij de eerstvolgende nieuwe straat een vrouw voor te dragen voor de straatnaam.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.