16 burgemeesters houden dienstverlenende vereniging Midwest boven doopvont

© STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De 16 gemeenten die tot nu toe het burgemeestersloverleg van de regio Midden-West-Vlaanderen vormden, groeperen zich in de dienstverlenende vereniging Midwest. “Dit moet ons meer slagkracht geven”, zegt voorzitter Kris Declercq.

De betrokken steden en gemeenten zijn Ardooie, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Pittem, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene.

“We hebben op vandaag al veel gemeen met elkaar, maar nu willen we onze samenwerking verbreden en verdiepen”, argumenteert voorzitter en Roeselaars burgemeester Kris Declercq. “Op vandaag lopen er al 183 samenwerkingsverbanden tussen de gemeenten onderling. Dat is veel. Door een kader te creëren, zullen we op alle vlakken beter werk kunnen leveren.”

De dienstverlenende vereniging (DVV) Midwest wil vooral efficiënter werken en een degelijk juridisch kader in het leven roepen. “Zo kunnen we intergemeentelijk personeel aanwerven. Nu al beschikken we onder andere over een gemeenschappelijk archiefteam, ICT-coördinator en GIS-coördinator. Die mensen zijn echter nog altijd aan één gemeente verbonden, met steun van de andere partners. Op termijn zullen die onder de Midwestkoepel kunnen werken.”

In de toekomst zal er ook op beleidsvlak in clusters gewerkt worden. “Mobiliteit en milieu, bijvoorbeeld. Via DVV Midwest zullen we als regio ook kunnen intekenen op projectoproepen van de hogere overheid. Het is onze bedoeling om de samenwerking tussen de verschillende gemeentebesturen maximaal op elkaar af te stemmen.”

Ook bestaande partnerships met bijvoorbeeld WVI zullen op deze manier versterkt worden, klinkt het nog. “Samen met onze collega’s uit de Westhoek zijn we de eersten in Vlaanderen die op deze doorgedreven manier de handen in elkaar slaan. Op deze manier kan de meest welvarende regio van Vlaanderen – wat Midden-West-Vlaanderen toch is – verder groeien.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.