Update
100-dagenviering Ieper verplaatst naar 6 en 7 mei

Na een fuif op donderdag zouden in normale omstandigheden honderden laatstejaars vrijdagmorgen feestelijk door het Ieperse centrum trekken tijdens hun 100-dagenviering, maar door corona gaat dat allemaal niet door. JONGCD&V stelt voor om een alternatief uit te werken, maar schepen van Jeugd Dimitry Soenen zegt dat de viering al in oktober verplaatst werd naar 6 en 7 mei.

Normaal zou er vrijdagmorgen een stoet laatstejaarsscholieren door Ieper trekken naar aanleiding van hun 100-dagenviering.© Archief TOGH
Normaal zou er vrijdagmorgen een stoet laatstejaarsscholieren door Ieper trekken naar aanleiding van hun 100-dagenviering.© Archief TOGH

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Vele Ieperlingen houden heel wat mooie herinneringen over aan hun 100-dagenviering, het feest vormt dan ook een belangrijk moment in de overstap van het secundair naar het hoger onderwijs of je eerste werkervaring”, stelt Jordy Dehaene, voorzitter van JONGCD&V Ieper, in een persbericht. De jongerenpartij vindt het dan ook jammer dat onder meer de traditionele fuif, karrentocht en het ontbijt in onze stad niet kunnen doorgaan.

Barbecue of bubbelpicknick

De coronacijfers zijn nog te slecht en ook de huidige maatregelen verhinderen een uitbundig feest, maar toch moet er volgens de jongerenpartij grondig nagedacht worden over een alternatief. In verschillende steden is al beslist om eind april, zij het coronaproof, een 50-dagenviering te organiseren: “Maar in Ieper vernamen we hierover nog niets. We begrijpen dat er ook dan nog rekening zal moet worden gehouden met strenge maatregelen, maar een barbecue op de speelplaats of een bubbelpicknick op de Grote Markt zijn misschien een aantal voorstellen die binnen enkele maanden, eventueel per klasgroep of school, wel al georganiseerd kunnen worden.”

Breed overleg

JONGCD&V hoopt dat de stad het voortouw neemt in een breed overleg tussen de jongeren, schooldirecties, politiediensten en zelfs de Ieperse horeca om een volwaardig alternatief te bedenken: “Het is belangrijk om ook de laatstejaars zelf te betrekken bij dit overleg om iedereen op dezelfde, dit jaar enkel spreekwoordelijke, kar te krijgen. Wat wij voorstellen is niet vieren om te vieren, maar omdat onze laatstejaars een feestelijk afscheid verdienen”, besluit jongerenvoorzitter Dehaene.”

50-dagenviering

Schepen van Dimitry Soenen (N–VA) zegt echter dat er al op 19 oktober beslist is om te gaan voor een 50-dagenviering. “Op 19 oktober werd op een bijeenkomst vanuit de jeugddienst met de verantwoordelijke leerlingenbegeleiders beslist om de jongeren een zo groot mogelijke kans te geven op een fantastische 100-dagen, aangezien die een once in a lifetime ervaring is en het einde van die succesvolle, secundaire schoolcarrière toch feestelijk in de bloemen moet en mag gezet worden”, zegt Soenen. “Een van de zaken die sowieso al werd gedaan is het verschuiven van de 100-dagen naar 50-dagen, namelijk op 6 en 7 mei. Dit werd goedgekeurd in het college van burgemeester en schepenen van 23 november en dit na overleg met de directies, politie en de scholen in Poperinge. Later in het jaar is de kans immers veel groter dat er iets ging mogen georganiseerd worden en door het warmere weer is de kans groter dat het buiten kan. Alle leerlingen en ouders werden hiervan op de hoogte gebracht via een brief vanuit de stad, die door de scholen werd verdeeld.”

Op 19 oktober werd er ook beslist om het programma met de leerlingenbegeleiders en leerlingen vorm te geven op 8 februari. “Aangezien de situatie op 8 februari nog geen perspectieven had, werd beslist om het beslissen zo laat mogelijk uit te stellen, namelijk naar het einde van maart toe. Op die manier zorgen we er als stad en als jeugddienst voor dat jongeren zoveel mogelijk kans hebben om toch iets te mogen doen. Als eind maart blijkt dat er nog steeds weinig van het originele programma kan gedaan worden, zullen we als stad ons uiterste best doen, om met een alternatief, toch een zo memorabel mogelijke 50-dagen van te maken”, besluit schepen Dimitry Soenen. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.