“1 mei-bedevaart in Ingelmunster kan veiliger”

Redactie KW

Naar aanleiding van de 1 mei-bedevaart vanuit Ingelmunster naar Meulebeke vraagt de vzw Trage Wegen aan alle politieke partijen in Ingelmunster om aandacht voor het Lampettestraetje.

Kom gemaakte beloften na, nu of na de verkiezingen. Herstel ons landschap, te beginnen met de oude voetwegen”, zegt de vzw Trage Wegen. “1 mei is de dag waarop ‘s ochtends vroeg de bedevaart naar de dankkapel in Meulebeke trekt en dit vanuit Ingelmunster. Via de drukke Meulebekestraat en in de uitlaatgassen van het ochtendverkeer gaan de vrome zielen op stap. In de dankkapel kunnen ze dan terecht om voor veiligheid en gezondheid te bidden, want ze moeten nog via dezelfde ongezonde en onveilige weg terug keren.”

“Dit is echter een totaal overbodig risico. Vanuit het hart van Ingelmunster, bijna recht op recht, doorheen de weiden, is er een voetweg die niet alleen door de landbouwers werd gebruikt om hun velden te bereiken, maar ook door de mei-gangers. De naam van deze weg is het Lampettestraetje, niet te verwarren met de huidige Lampettenstraat die er dwars op staat. De bedevaarders zijn grotendeels verdwenen, tenzij op 1 mei, maar de wandelaars zijn er wel nog. Al meer dan tien jaar ijvert de lokale afdeling van vzw Trage Wegen voor het volledige herstel van dit netwerk. Hier en daar werden delen van dit unieke netwerk ingenomen, omgeploegd of ontoegankelijk gemaakt. Soms werden ze geklasseerd als verdwenen, terwijl ter plaatse nog de historische kasseien verharding te vinden is”, klinkt het.

“Burgemeester Windels heeft de heropening van dit wegenstel aangekondigd, het is opgenomen in het Ingelmunsters plan voor de trage wegen. Maar in de praktijk gebeurt er niets. Doodjammer want zo zien we dat vandaag de bedevaartgangers nog steeds via die drukke Meulebekestraat gaan, en dat de wandelaars afgesloten blijven van een stukje unieke open ruimte. Er is nochtans niet veel voor nodig, gewoon de wet toepassen en de wettelijk nog steeds als weg aangeduide tracés toegankelijk maken. Er hoeft geen euro in geïnvesteerd te worden, geen beton, geen inrichting. Het bestuur moet enkel het oeroude en blijvend bestaande recht van doorgang teruggeven aan de gemeenschap. De voeten van de gebruikers zullen de weg wel banen”, besluit de vzw Trage Wegen.

(PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten