1.200 handtekeningen voor behoud openluchtzwembad

Jean Daenen en Nancy Van Dycke (rechts) van oppositiepartij U. overhandigen burgemeester Jan Stevens de petitie. © NVR
Redactie KW

Op 18 september gaf oppositiepartij U. een petitie af aan de burgemeester voor het behoud van het openluchtzwembad. Dat zwembad verdwijnt als de bouw voor een nieuw binnenzwembad wordt gestart. “Wij merken duidelijk dat de Wielsbekenaar het zwembad wil behouden en dat kan mits een gezond financieel beleid”, zegt Jean Daenen van U.

In september 2017 ondertekenden Wielsbeke, Dentergem en Oostrozebeke een overeenkomst om gezamenlijk een nieuw binnenzwembad te bouwen op de plaats waar het openluchtzwembad zich bevindt. Toch wil oppositiepartij U. nog iets aan die overeenkomst veranderen. “Het uithangbord van Wielsbeke mag niet verdwijnen. We konden 1.200 handtekeningen verzamelen, waarvan de helft Wielsbekenaren. Wij weten dat een zwembad veel geld kost, maar met een goeie aanpak kunnen we dat oplossen. Zo zouden we opteren voor alternatieve energie zoals warmtekrachtontkoppeling. Dat wil zeggen dat we warmte van andere plaatsen zoals het gemeentehuis of het rusthuis gebruiken om het zwembad op te warmen”, meent Jean Daenen.

Het zwembad kost de gemeente ongeveer 50.000 euro per jaar. Dat zegt burgemeester Jan Stevens (CD&V). “De jaarlijkse kost wordt te zwaar voor de gemeente. Dit jaar hebben we wel een groot stuk meer gerecupereerd dan andere jaren omdat het een heel goede zomer was. De laatste weken van augustus waren daarentegen heel wat minder. Mochten het al zo’n weken zijn, dan halen we een heel stuk minder op”, legt hij uit.

Jean Daenen kan dit relativeren en kijkt naar de toekomst. “Alle weersvoorspellingen melden dat zo’n zomers geen uitzondering meer zullen zijn, maar eerder de regel. Het sociale gegeven van het zwembad is heel belangrijk. Er zijn mensen die hier de warme zomerdagen doorbrengen en niet op reis kunnen. Het voortbestaan van het zwembad zou heel goed zijn voor de mensen die hier hun zomerdagen kunnen vullen. Op mooie dagen komen er meer dan 500 mensen. Het nachtzwemmen brengt ook 750 zwemmers op de been”, geeft hij aan.

Nieuw binnenbad

Met een petitie hoopt Jean met zijn partij U. dat er toch een buitenzwembad blijft in de gemeente. Ook al is het samenwerkingsakkoord al getekend tussen de drie gemeenten. “De handtekeningen zijn geen vijgen na Pasen. Dat akkoord wil nog niets zeggen. Er komt immers een nieuwe legislatuur en wij staan voor het behoud van het zwembad. Het buitenbad integreren in het project van het nieuw binnenbad moet zeker lukken”, sluit hij af. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier