Pleegzorg West-Vlaanderen kampt met grote tekorten

Redactie KW

Pleegzorg West-Vlaanderen kampt met grote tekorten: zowel voor minderjarigen als voor volwassenen met een beperking zijn er te weinig pleeggezinnen. “Aan 1 vraag op 3 kunnen we geen oplossing bieden binnen pleegzorg,” zo luidt het.

Voor kinderen vint Pleegzorg vaak wel kandidaten, maar die kandidaten moeten dan ook voor de specifieke kinderen geschikt zijn. Geselecteerde kandidaten zijn vaak erg enthousiast om een kind op te vangen, maar in veel gevallen moet ook rekening gehouden met de rechten van de wettelijke ouders: zij willen soms niet dat hun kind terecht komt bij mensen met bijvoorbeeld een andere geloofsovertuiging, of zij willen dat hun kind naar een bepaald schoolnet kan blijven gaan. Daarnaast hebben sommige kinderen ook extra zorg nodig. Als deze zaken allemaal praktisch niet verenigbaar zijn met wat pleegouders kunnen bieden, moet naar een andere oplossing gezocht worden. En die keuze is erg beperkt. Het is dus niet alleen zo dat Pleegzorg West-Vlaanderen met een numeriek tekort kampt. Het blijft ook een permanente zoektocht naar gevarieerde diverse profielen bij kandidaat-pleegouders.

Wachtlijsten

Ook voor volwassenen met een beperking is de nood hoog. De wachtlijsten zijn ontzettend lang en vaak ontbreekt de tijd om alternatieven te zoeken. Daarom juist kan het zoveel betekenen, als iemand uit de nabijheid of omgeving, als vrijwilliger wat ondersteuning kan bieden.

Pleegzorg West-Vlaanderen voert actie om deze tekorten weg te werken. Enerzijds vatten ze binnenkort post op de markten van Gistel (17/09/2012), Roeselare (18/09/2012) en Ieper (22/09/2012-onder voorbehoud) om voorbijgangers vertrouwd te maken met pleegzorg voor volwassenen en een zoektocht naar nieuwe logeergezinnen aan te gaan. Daarnaast worden over de hele provincie ook broodzakken verdeeld met de oproep een boterhammetje extra te smeren, voor een pleegkind. Want veel mensen weten niet dat je ook enkel tijdens de vakanties of alleen maar in het weekend voor een ander kind kunt zorgen.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier