Plannen nieuwe stationsbuurt worden voorgesteld – Protest in de buurt

Redactie KW

Op woensdag 11 maart houdt het Ieperse stadsbestuur een grote informatievergadering over de herinrichting van de stationsbuurt en de bouw van het nieuwe jeugd- en cultuurcentrum op het Stationsplein. Alle belangstellenden zijn welkom om 20 uur in zaal D035 van het Instituut H.-Familie. Omwonenden wachten ondertussen de informatieronde niet af om nu al lucht te geven aan hun protest.

Het gaat om een van de grootste investeringsdossiers uit de lopende bestuursperiode. Enerzijds is er op de gronden van de vroegere veemarkthallen de bouw van het totaal nieuw jeugd- en cultuurcentrum in samenwerking met een privé-partner (kostprijs voor de stad : ongeveer 15 miljoen euro), die start op 1 april, anderzijds is er de heraanleg van het stationsplein en de omgeving errond, mét inbegrip van de aanleg van een nieuw, gescheiden rioleringsstel. En dit brengt dan meteen ook wat wijzigingen in de verkeerscirculatie met zich mee.

Dat het al bij al vrij lang heeft geduurd voor deze herinrichtingsplannen, die al maanden worden bediscussieerd, het daglicht kunnen zien, heeft te maken met het feit dat er vrij veel betrokken partijen zijn in het dossier (stad, AWV, Aquafin, NMBS, De Lijn) en dat er naar aanleiding hiervan met De Lijn ook stevig is gesproken over de lijnvoering in de binnenstad.

Verkeerscirculatie

De verkeerscirculatie dan : aanvankelijks was gedacht aan eenrichtingsverkeer voor het station, waarbij de andere rijrichting dan zou gebeuren aan de achterzijde van het station (Tulpenlaan), maar daar is van afgestapt wegens te lange sluitinsgtijden van de overwegen. Maar in de plannen steekt wel de aanleg van een parking aan de achterzijde van het station, en deze bijkomende verkeersstroom zien ze daar in die residentiële wijk niet bepaald zitten.

Ook Groen! springt op de kar en vindt het niet kunnen dat een rustige fietsersas voor de schoolgaande jeugd zal worden omgevormd in een as voor autoverkeer.

Timing

Ook stellen velen zich vragen over het feit dat de werken voorzien zouden zijn voor het najaar van dit jaar, net op het moment dat ook de Capucienenstraat zal zijn onderbroken voor grootse rioleringswerken. Omdat deze een perefcte omleggingsweg is voor de onderbroken stationsomgeving, zou dit wel eens tot een chaos kunnen leiden voor het verkeer van en naar Poperinge en Vlamertinge.

Schepen Verschoore van verkeer en openbare werken stipt ondertussen aan dat de werken aan de stationsomgeving feitelijk maar in het voorjaar 2010 zullen aanvatten en men dit probleem dus niet mag overroepen.

(JRE)

Een uitgebreide voorstelling van de plannen vind je in Het Wekelijks Nieuws (Editie West) van vrijdag 13 maart 2009

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.