Plan om haven van Zeebrugge te ontsluiten via de Westerschelde

Redactie KW

Er bestaat een denkpiste om de haven van Zeebrugge te ontsluiten, zonder het Schipdonkkanaal te verbreden. Het Masterplan Vlaamse Baaien kan ervoor zorgen dat gewone binnenschepen in veilige wateren voor onze kust kunnen varen. Zo kan de haven van Zeebrugge ontsloten worden via de Westerschelde en moet het Schipdonkkanaal niet verbreed worden. Dat zegt Luc Vandamme, de projectleider van het Vlaamse baaienplan. Het alternatief wordt ernstig bestudeerd en de plannen liggen op tafel bij de Vlaamse regering. Dit idee zou niet enkel voor de Zeebrugse haven maar ook voor de mobiliteit in Brugge een oplossing kunnen vormen.

Het lijkt eenvoudig. Een beschermde vaarroute voor binnenschepen in onze kustwateren. Een binnenschip kan dan vanuit Zeebrugge met zijn vracht de Westerschelde op naar het binnenland. Het plan wordt bestudeerd, want het zou een alternatief kunnen zijn voor het aanslepende en delicate dossier van de verbreding van het Schipdonkkanaal. Luc Vandamme: “Het is inderdaad zo dat we een verbinding gaan bestuderen voor de binnenscheepvaart tussen Zeebrugge en de Westerschelde. Dat is gecombineerd met een groot ontwikkelingsplan dart gaat van de Nederlandse grens tot aan Wenduine met de ontwikkeling van het nieuwe strand. En zoals u wellicht weet worden voor Knokke-Heist 3 eilandjes gepland, die een kanaal afschermen waar normale binnenschepen moeten kunnen varen.”

Ringvaart

Op die manier wordt de moeilijke doortocht voor de binnenschepen op de Ringvaart in Brugge opgelost. “Onze bedoeling is om vaarwater te creëren waarop de modale binnenvaartschepen kunnen varen. De schepen die nu op de ring rond Brugge varen zouden dan via de Westerschelde kunnen varen naar Antwerpen, Duitsland, Bazel, noem maar op.”

Wolfijzers en schietgeweren

Het alternatief lijkt veelbelovend, maar de realisatie zou zelfs langer duren dan de verbreding van het Schipdonkkanaal. “Ook dat beschermd water voor de binnenvaart op zee zal ook niet in 1, 2, 3 gerealiseerd kunnen worden, te meer omdat we grens overschrijden en een stukje in Nederlandse wateren varen. Ook daar zijn er nog veel wolfijzers en schietgeweren. Maar het zou kunnen een oplossing zijn. En dat gaan we bekijken.”

Plan om haven van Zeebrugge te ontsluiten via de Westerschelde

Bekijk hier de reportage

Plan om haven van Zeebrugge te ontsluiten via de Westerschelde

Reacties

(SS/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.