Pladijs is vis van het jaar 2011

Redactie KW

Pladijs is door de sectorgroep visserij van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) verkozen tot Vis van het Jaar 2011. VLAM wil met de verkiezing de consument bewust maken van het rijke visaanbod in België.

In aanvoer is pladijs de belangrijkste vissoort voor de Belgische vissers, terwijl slechts 8 procent van de Belgische gezinnen de vis koopt. “Dit jaar is het pladijsbestand op een historisch hoog niveau en krijgen de vissers de toelating om ongeveer 6.000 ton pladijs op te vissen. Dat is vrijwel 20 procent meer dan wat vorig jaar werd opgevist”, aldus VLAM. “Hoog tijd dus dat pladijs meer op het menu komt.”

Pladijs is een veelzijdige en dankbare vis in bereidingen. Het visvlees is fijn, stevig, mals en heeft een uitstekende smaak. In 100 gram pladijs zit 1 gram aan vetstoffen. De energiewaarde bedraagt 63 kcal. De lengte van de vis schommelt tussen 27 en 50 centimeter.

(BELGA/LD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.